CALVIÀ
Balears 03/05/2014

Llum verda definitiva a 2.000 places hoteleres a la marina de Magaluf

El Consell aprova el canvi urbanístic, que inclou també 1.458 residencials més

Lluís Planas
3 min

Palma.La Comissió insular d’Ordenació del Territori i Urbanisme ha aprovat definitivament la modificació puntual del PGOU (Pla General d’Ordenació Urbana) de Calvià, que permetrà la transformació urbanística de la marina de Magaluf. Aquest acord era el darrer tràmit pendent per poder posar en marxa en aquesta zona el projecte de construcció de quatre hotels, amb una capacitat de 2.000 places turístiques; 486 habitatges, per a uns 1.458 residents, i un centre comercial de 26.506 metres quadrats.

El projecte, impulsat per la cadena Viva Hotels, disposa de la declaració d’interès autonòmic per part del Govern, la qual cosa li permet reduir a la meitat el termini de totes les tramitacions administratives, també les seves exposicions públiques. Amb el vistiplau definitiu al canvi del planejament urbanístic de Calvià, les obres de dotació de serveis -vials, clavegueram, escomeses elèctriques- podrien començar de manera imminent.

La Comissió insular d’Ordenació Urbanística del Territori i Urbanisme ha introduït una sèrie de prescripcions al projecte. La fonamental és sobre allò previst amb la inclusió de l’execució de la reserva estratègica de sòl de la marina de Magaluf, a la zona coneguda també com a Salobrar de la Porrassa. Es tracta d’una de les set reserves seleccionades a partir de l’anomenada Llei Carbonero, aprovada pel Pacte el 2008 amb l’objectiu d’oferir habitatges barats a partir de promocions mixtes.

Ara, la Comissió del Consell supedita el projecte turístic a l’execució d’aquesta reserva estratègica de sòl i dictamina que només es podrà fer de manera “simultània o posterior” a les obres d’urbanització d’aquesta reserva. En total, es preveu la construcció de 486 habitatges (91 de protecció oficial, 213 de preu taxat i 182 de lliure) en una superfície total de 392.443 m2, que s’estenen entre l’avinguda de les Palmeres, el camí de la Porrassa i el carrer Blanc de Magaluf. Les obres dels habitatges han de començar en un termini màxim de 14 mesos.

Projecte “estrella”

Pel que fa a la construcció dels quatre hotels de nova planta, es tracta d’un dels projectes “estrella” que disposa de la benedicció del Govern de José Ramón Bauzá, i per això va obtenir la declaració d’interès autonòmic, per aconseguir una reconversió i modernització de la planta hotelera de Calvià. Només amb la construcció d’aquest complex turístic i residencial, l’Executiu va preveure una inversió total d’uns 144 milions d’euros.

El projecte s’executarà de manera que es destinaran 140.000 metres quadrats, separats en dues zones de 70.000, a la construcció dels quatre hotels. Els edificis podran tenir quatre plantes amb una altura màxima de 16 metres, mentre que els del centre comercial just podran tenir dues plantes i la meitat d’altura. Les condicions mediambientals especials d’aquesta zona, on hi ha diverses zones humides i espècies a protegir, fa que els 62.350 metres quadrats d’espai lliure públic que s’han reservat siguin els determinats per aquests aiguamolls i les àrees on es troben els exemplars de les plantes Tamarix i Limonium.

No és aquest l’únic projecte turístic que afecta l’àmbit de la marina de Magaluf. Amb el mateix objectiu declarat de reconvertir l’oferta d’aquest nucli turístic madur, també van obtenir la declaració d’interès autonòmic els projectes de reforma que la cadena Melià ja ha fet o té previst executar a fins a sis establiments que té a Magaluf. Ja s’ha abordat la construcció del Nikki Beach, les rehabilitacions del Wave Hose i el Beach House, i la renovació del segon edifici del Beach House. Queden pendents la integració del Sol Antilles i el Sol Barbados, la conversió del Jamaica i les actuacions sobre el Sol Trinidad, Sol Guadalupe i Sol Magalluf Park.

La marina de Magaluf, ubicada estratègicament al costat d’aquest nucli turístic, ha estat molt desitjada des de fa temps per al seu aprofitament urbanístic.

stats