Balears 13/12/2017

El 'Llibre d'Exilis' recull la biografia de centenars de menorquins que van fugir del franquisme

Josep Portella és l'autor d'aquest llibre, que narra la vida de 950 menorquins que varen exiliar-se principalment a França i Llatinoamèrica per fugir de la Guerra Civil i la dictadura

Iván Martín
2 min
Bep Portella ha realitzat aquest treball després de set anys d'investigació.

MaóL'escriptor Josep Portella ha presentat avui el seu últim treball juntament amb el conseller insular de Cultura, Miquel Àngel Maria. 'Llibre d'Exilis' recull la biografia de 950 persones exiliades durant la Guerra Civil i el franquisme. Maria ha destacat "allò que representa aquest llibre amb el seu alt valor significatiu. Són més de set anys de feina d'investigació que es converteixen en un memorial que fa justícia a un dels grans oblits de la historiografia menorquina, la recuperació del record dels nostres exiliats durant la guerra i el franquisme".

Miquel Àngel Maria ha reconegut la tasca de Portella de manera especial, ja que "ha estat un treball difícil i complicat perquè les referències dels familiars dels afectats s'han guardat durant molts anys en la seva memòria, en alguns casos fins i tot amb vergonya i resignació per saber-se vençuts". Maria, que també ha estat l'encarregat d'escriure el pròleg, manifesta que "estic convençut que la iniciativa pública, però la recuperació de la memòria històrica arriba tard. La llei estatal és del 2007, la llei de fosses del Govern balear és de l'any passat i ara està en tràmit la Llei balear de memòria democràtica. Han passat 80 anys de la Guerra Civil i encara estem com estem".

A més, el conseller insular de Cultura ha afegit que "estic convençudíssim que un malentès esperit de reconciliació i una transició que va considerar que el silenci sobre els crims era una via propícia per a la concòrdia, havia posposat el deure cívic de restituir la memòria dels vençuts. La majoria dels protagonistes que formen part d'aquest llibre ja no hi són. A gent com en Bep Portella l'hem de felicitar i li hem d'agrair el fet de poder acabar un projecte com aquest exemplar". El llibre serà a les llibreries a partir de demà i tindrà un cost de 30 euros.

stats