Balears 10/01/2017

La llei Montoro 'segresta' 400 milions als municipis balears

La derogació de la Llei d'estabilitat pressupostària, clam unànime de les institucions balears

Jaume Vinyas
2 min
El vicepresident, Biel Barceló, valorant la trobada amb els presidents dels quatre consells insulars.

PalmaUn nou model de finançament, un nou Règim Especial per a les Balears (REB) i una modificació o la derogació de la Llei d'estabilitat pressupostària que permeti als ajuntaments invertir els seus romanents en millores per a la ciutadania. Són les tres reivindicacions principals que han acordat el Govern, els consells insulars i la Federació d'Entitats Locals (FELIB) en la segona jornada de la ronda de reunions que l'Executiu manté amb entitats i agents socials i econòmics per preparar la conferència de presidents autonòmics que es realitzarà dimarts que ve a Madrid.

Els presidents dels quatre consells insulars han coincidit a reclamar la modificació de l'anomenada "llei Montoro", titllada d'"injusta" pel president de la FELIB, Joan Carles Verd, qui ha lamentat que "castigui la bona gestió de les administracions locals, establint límits per a inversions que s'han de fer amb els doblers de tots els ciutadans".

En aquest sentit, el vicepresident, Biel Barceló, ha assegurat que, només pel que fa als romanents del 2015, els ajuntaments de les Illes "acumulen més de 400 milions d'euros" que no poden destinar, per exemple, a la "contractació de policies locals durant la temporada turística" a causa de les limitacions establertes per la llei.

Imatge de la reunió entre el Govern, els quatre consells insulars i la FELIB

Les peticions dels consells

El president del Consell d'Eivissa, Vicent Torres, ha reclamat a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que demani per les inversions estatutàries que estan "paralitzades" des del 2011. Segons ha explicat, els projectes que estan en suspens són el parador de turisme, la biblioteca pública estatal, el passeig de Figueretes, la nova depuradora de Vila, la dessalinitzadora de Santa Eulària i l'anell d'interconnexió hidràulica.

La presidenta del Consell de Menorca, Maite Salord, també ha demanat que es desbloquegin inversions pendents, com ara la del centre d'interpretació de s'Enclusa, "que és prioritari per a nosaltres", segons ha dit.

El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha reclamat, per la seva banda, una modificació de la Llei d'arrendaments urbans, que "posi fre als problemes d'habitatge que patim a les Illes i molt especialment a Formentera". L'eivissenc Torres també ha fet una petició en aquest sentit.

Finalment, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha destacat que feia cinc anys que el Govern no convocava els quatre consells insulars i ha expressat, en veu alta, el desig que no es tracti d'un "paperot" i que el gest signifiqui una voluntat real de fer feina conjunta. "Donam un vot de confiança" al Govern, ha assenyalat.

stats