LLENGUA
Balears 31/05/2016

L'IEC col·labora amb els centres per la millora del català a les aules

A través del projecte 'L'Acadèmia Oberta', els docents podran fer propostes i compartir idees entre ells

Ara Balears
2 min
L'IEC col·labora amb els centres per a la millora del català a les aules

PalmaEstablir una línia de comunicació directa entre l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i el professorat que ha de transmetre els coneixements normatius de la llengua catalana a les aules. Aquest és el principal objectiu del projecte 'L'Acadèmia Oberta', a través del qual els docents podran resoldre dubtes, fer propostes i compartir idees entre ells. Així, es recolliran les inquietuds i dificultats generades en l'ensenyament del català per poder-les tenir en compte en el disseny de material didàctic.

El projecte s'aplicarà de manera conjunta a les tres comunitats catalanoparlants de l'Estat. Un portal web de l'IEC serà l'eina bàsica a través de la qual el professorat podrà aconseguir un major apoderament. La intenció és enfortir, precisament, la relació directa amb l'IEC i augmentar l'agilitat a l'hora de transmetre novetats i canvis als alumnes de la normativa catalana.

Per altra banda, la Conselleria d'Educació i Universitat treballa en una guia per a l'elaboració del projecte lingüístic de centre. Ara per ara, és un document obert en el qual els col·lectius interessats poden fer arribar les aportacions que considerin pertinents. L'objectiu és ajudar els centres, si així ho considerem, a refer els projectes lingüístics per adaptar-los al nou context educatiu.

El nou model lingüístic, una incògnitaDe fet, són diversos els centres que troben dificultats a l'hora de revisar el seu projecte lingüístic perquè no disposen de pautes suficients i no saben com adaptar-lo a la nova realitat educativa de les Illes. La Conselleria assegura que és necessari impulsar el català com a llengua vehicular per continuar amb el seu procés de normalització, però que també s'ha de garantir el coneixement de la llengua castellana i la possibilitat d'introduir una tercera llengua estrangera com a llengua d'ensenyament. Amb la revocació del TIL, els centres podran escollir els seus projectes, sempre que compleixin amb el decret de mínims. Els sindicats ja van demanar ajornar el decret de llengües fins que no s'hagi aprovat, abans, un model lingüístic. Un comitè d'experts hi està treballant.

stats