INFRAESTRUCTURES ALS LLIMBS
Balears 27/08/2016

L’edifici dels Sementals a Manacor, degradat

Al final, serà centre de Serveis Socials o escola

Miquel Barceló
2 min
L’edifici, aixecat damunt el vell quarter de Sementals de l’exèrcit, està ubicat devora l’estació de tren i ha estat objecte d’actes vandàlics per l’estat d’abandó. / M. B.

ManacorDesprés de set anys d’abandonament, l’edifici de l’antic quarter dels Sementals a Manacor tindrà un ús públic: podrà centralitzar els Serveis Socials municipals i del Consell a través de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) a la comarca. El Govern i el Consell s’hi gastaren més de dos milions d’euros i s’ha convertit en el símbol d’una lluita soterrada entre administracions per donar-li una funció.

El 2008, l’esbucament dels casals militars del vell quarter, que durant anys havia acollit l’Escola Municipal de Mallorquí, donà pas a un solar cedit pel Ministeri de Defensa a l’Ajuntament. Consell i administració local signaren llavors un conveni per aixecar al mateix lloc un edifici que centralitzàs el Serveis Socials d’ambdues administracions.

El 2009 es va donar entrada al Govern (Ibisec) per convertir la planta baixa en una escola d’Educació Infantil dependent del centre de primària Simó Ballester, amb el qual limita. El Consell es va comprometre a pagar 1,4 milions de la inversió i 600.000 euros a l’Ibisec. L’Ajuntament, per part seva, havia d’assumir el pagament dels interessos dels crèdits que per finançar l’obra es van tramitar.

Ridícul d’Ajuntament i Govern

Més tard, foren els pares del col·legi Simó Ballester, a través de l’AMPA, els qui advertiren l’Ajuntament i el Govern que, per decret llei, l’Educació Infantil només es pot impartir en edificis que tinguin “exclusivament” usos educatius, amb la qual cosa, el 2012, l’Ibisec decidí sortir del conveni i va deixar a l’Ajuntament i al Consell el projecte de l’edifici nou.

La sortida de l’Ibisec es va produir al mateix temps que sorgiren problemes de certificació d’obra amb l’empresa constructora, i que derivà en la resolució del contracte. Això, quan l’edifici ja estava pràcticament acabat.

Enguany, el projecte per introduir estudis musicals a l’escola Simó Ballester va permetre plantejar-se un altre pic donar un ús educatiu a tot l’edifici nou, que durant quatre anys ha estat tancat i objecte d’actes vandàlics.

El Consistori manacorí ha demanat que l’immoble es converteixi en escola i renuncia a l’espai que per conveni li corresponia dedicar a gestió dels Serveis Socials. Segons el gerent de l’IMAS, Jaume Català, el Consell també estaria d’acord a deixar-lo com a escola i “recuperar la inversió que s’hi ha fet”.

El conflicte es troba ara en el punt que l’Ajuntament confia a poder equipar l’edifici degudament i que els Serveis Socials municipals i del Consell de Mallorca hi puguin compartir espai.

Inca té un pàrquing públic sense cotxes

A Inca, una de les obres esperpèntiques és el pàrquing de la plaça Antoni Mateu, vora l’estació de bus i la del tren. Construït per SFM i amb 200 places, va estar obert sense llicència des de 2006 fins al 2011. El febrer de 2015 el Govern el cedí gratuïtament a l’Ajuntament (PP) per 50 anys, a canvi d’un magatzem de 180 metres quadrats a l’estació de tren. Està tancat i degradat. No té evacuació de fum i incompleix el pla general urbanístic. Ha esdevingut una de les obres faraòniques del Govern Matas a Inca que ha fracassat.

stats