Balears 24/07/2017

Les intoxicacions etíliques amoïnen els pares de Mallorca

La revetla d'Establiments va acabar amb vuit joves atesos pel Servei d'Emergències, cinc dels quals foren traslladats a l'hospital de Son Espases

Anna Schnabel
2 min
TRADICIÓ EN RISC PELS EXCESSOS 
 Les tradicionals revetles d’estiu que es duen a terme als pobles de Mallorca han patit, durant els darrers anys, un increment notable de l’assistència i, per tant, dels incidents que s’hi registren.

Palma"Ens trobam en una societat en què el consum d'alcohol està normalitzat", ha assegurat en una nota aquest dilluns la Federació de Pares i Mares d'Alumnes de Mallorca (FAPA), que ha expressat "preocupació" davant la notícia que vuit menors d'entre 12 i 14 anys varen haver de ser atesos per intoxicacions etíliques durant la revetla d'Establiments.

En aquest sentit, el Birracrucis, que coincidí temporalment amb la festa de Palma, també ha estat blanc de crítiques dels progenitors, pels hàbits que crea en els més joves en l'àmbit de l'oci nocturn.

Els pares, així, consideren que cal "crear estratègies coordinades i conjuntes" per avançar cap a la protecció dels més joves. Defensen, en conseqüència, que per als menors "l'única opció possible és la de 0,0% d'alcohol" i que "fins ara s'ha actuat més sobre els efectes que sobre les causes" d'aquest problema.

La FAPA sosté, per tant, que el consum d'alcohol i els seus derivats, com els renous, la brutor o l'incivisme, "s'han de sancionar". Amb tot, creuen que és necessari, a més, desenvolupar una tasca per "conscienciar i empoderar" les famílies.

Cada vegada més incidències

No és la primera vegada que s'encenen les alarmes pels problemes generats arran del consum d'alcohol dels més joves. El batle de Sencelles i president de la Federació d'Entitats Locals (FELIB), Joan Carles Verd, ja va assegurar a l'inici de la temporada que posarien en coneixement de la Fiscalia de Menors i l'Oficina en Defensa dels Drets del Menor (ODDM) els casos que tinguessin lloc al municipi de Sencelles, després d'advertir que aquest tipus d'incidències s'havien duplicat en tan sols una dècada.

No obstant això, fonts de la Policia Local, que va atendre, juntament amb el Servei d'Emergències, els vuit menors d'Establiments, asseguren que cap d'aquests joves arribà a presentar símptomes greus d'intoxicació i que la situació va estar, en tot moment, "força controlada". Tanmateix, quan l'ambulància arribà al lloc dels fets, es va posar en marxa el protocol, que consisteix a traslladar a l'hospital els menors que presumiblement han ingerit alcohol per proporcionar-los assistència mèdica i, després, informar de la situació els pares.

Igualment, asseguren que no s'ha detectat un increment d'incidències d'aquest tipus, especialment des de l'aprovació l'any passat de la nova ordenança cívica contra la botellada, que preveu multes més elevades.

stats