Balears 23/03/2017

Podem i Huertas, a judici dia 4 de maig

La vista prèvia finalitza sense acord i amb l'amenaça de la formació de demandar l'expresidenta del Parlament si continua intentant involucrar Balti Picornell en el seu cas

Jaume Vinyas
3 min
L'expresidenta del PArlament, Xelo Huertas, en imatge d'arxiu.

PalmaL'expresidenta del Parlament Xelo Huertas i la seva exformació, Podem, no han arribat a cap acord, com era previsible, i dirimiran la seva disputa per l'expedient d'expulsió als tribunals.

El Jutjat de Primera Instància número 14 de Palma ha citat les dues parts dia 4 de maig una vegada que ha fracassat la vista prèvia, celebrada aquest dijous.

El misser de Huertas ha explicat que la demanda es basa en quatre irregularitats comeses durant la tramitació de l'expedient, entre les quals hi hauria el fet que no es va nomenar cap instructor ni secretari a l'expedient i que les comissions balear i estatal de garanties no es van pronunciar sobre les proves presentades. A banda d'això, considera que, durant el procés, es va vulnerar el seu dret a la igualtat, la manifestació política i la llibertat d'expressió.

Huertas hi implica Picornell

La defensa de Huertas ha admès la veracitat de les manifestacions que va fer en el cèlebre xat del Consell Ciutadà Autonòmic, en què va assenyalar que votaria en contra dels Pressupostos de la Comunitat si abans no es trobava una solució a la situació contractual del llavors secretari d'Acció Institucional, Daniel Bachiller. En canvi, argumenta que la formació va vulnerar el seu dret a la igualtat quan va elegir Balti Picornell com a successor, ja que ell s'hauria expressat "en els mateixos termes" que Huertas en el mateix xat.

Aquesta línia de defensa ha enutjat l'advocada de Podem, Aina Díaz, qui ha assenyalat, en sortir de la vista, que, si segueix en la línia d'"atacar la dignitat" de Picornell, estudiarà la possibilitat de presentar una demanda. "No pot ser que per defensar la seva imatge intenti fer mal a un company", hi ha afegit. Amb tot, ha celebrat que la jutgessa hagi inadmès la prova que pretenia implicar Picornell, qui va mostrar "solidaritat" amb Bachiller en aquell xat, tot afegint que "crec que és el moment de posar-nos seriosos nosaltres i, si hem de dir no a les llepolies, deim no; dic llepolies per no dir pressupostos".

Podem: "Huertas només cerca defectes de forma"

Díaz ha lamentat que Huertas es limiti a cercar defectes de forma en el procés d'expulsió. En canvi, hi ha afegit, intenta en tot moment no entrar en el fons de la qüestió, que, segons ha definit, es tracta de "la supeditació d'interessos personals a l'interès general", una pràctica que, ha reivindicat, està recollida en el codi ètic de la formació com a motiu d'expulsió.

En aquest sentit, Díaz ha subratllat que el xat en què Huertas va fer les polèmiques afirmacions "no és un fòrum de debat, sinó l'àmbit de deliberació del màxim òrgan de direcció del partit". A més, ha conclòs que el comportament de Huertas posterior a l'obertura de l'expedient, "ha votat amb el PP al ple o els ha duit amb la connivència d'aquest partit", demostraria, segons ha dit, que "la seva amenaça és qualque cosa més que l'exercici de la llibertat d'expressió".

Bachiller declararà com a testimoni

La magistrada ha admès, en canvi, la petició de Huertas perquè Podem entregui l'acta del Consell Ciutadà Autonòmic en què la formació assegura que la llavors encara presidenta del Parlament es va expressar en els mateixos termes que en el xat. L'acta encara no es troba penjada en la web de la formació, tot i que ja han passat gairebé cinc mesos des que se celebrà.

A banda d'això, també s'ha admès la declaració, com a testimonis, de Bachiller i de tres membres del Consell ciutadà que van dimitir després de la polèmica. La guerra interna de Podem, per tant, ressuscitarà en els tribunals, d'aquí a poc més d'un mes.

stats