CONNECTIVITAT
Balears 23/09/2017

El Govern no perd la fe tot i el vet a la tarifa plana

La Mesa del Congrés bloqueja la segona iniciativa balear en una setmana

Jaume Vinyas
3 min
La portaveu del Govern, Pilar Costa, durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

PalmaNi llei de prospeccions ni tarifa plana per als vols interinsulars. La Mesa del Congrés va escenificar dijous capvespre, per segona vegada en una setmana, la manca de sensibilitat respecte de les iniciatives legislatives que arriben de les Balears.

Si dimarts va decaure, definitivament, la proposició de llei contra les prospeccions a la Mediterrània, dijous capvespre es va confirmar el vet a la modificació del Règim Especial per a les Balears (REB) que, entre d’altres coses, fixava un preu màxim de 30 euros per als vols entre illes. Ambdues iniciatives havien estat aprovades, per unanimitat, pel Parlament.

Tot i aquest nou revés, la portaveu del Govern, Pilar Costa, va afirmar ahir, després del Consell de Govern, que “la força i l’optimisme no s’han de perdre mai”. Fa només vuit dies, la mateixa Costa i la consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, celebraven que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, hagués donat el sus oficial a les negociacions del nou REIB i que hagués acceptat un dels seus eixos bàsics, el fons d’insularitat.

El vet a la modificació del REB actual podria ser un mer tràmit ara que ja s’ha començat a negociar el nou, com també podria ser una declaració de les autèntiques intencions del govern central. En tot cas, Costa va assegurar que l’enèsima negativa del PP de Rajoy a tramitar una iniciativa que respon a les peticions de totes les forces de les Balears no els fa perdre la confiança en les possibilitats d’aconseguir un bon REIB, malgrat que va lamentar “l’error” que no hagi pres “ni tan sols en consideració” una mesura que intentava satisfer, parcialment, les aspiracions balears en matèria de connectivitat amb la Península. Insistí que cal aconseguir més descomptes, sigui per la via de la tarifa plana o del descompte del 75% (que sí que ha concedit recentment, una vegada es va veure obligat a acceptar una reclamació, en aquest sentit, dels regionalistes canaris per assegurar-se el seu vot favorable als pressupostos generals de l’Estat).

En aquest sentit, val a dir que el Parlament va aprovar dijous, a la Comissió de Turisme, una proposició no de llei (PNL), presentada per MÉS per Menorca, que insta el Ministeri de Foment a ampliar del 50% al 75% la bonificació per residència en el preu de bitllet en la ruta Menorca-Barcelona, com també en la resta de rutes entre les illes de Menorca i Eivissa, i la Península. La PNL va ser aprovada amb el vot de totes les formacions presents a la Comissió i l’abstenció dels membres del PP.

Menorca cercarà alternatives

MÉS per Menorca, la formació més reivindicativa en temes de connectivitat, va lamentar ahir la decisió de la Mesa. En un comunicat, la formació lamentà que s’hagi desestimat la modificació del REB per segona vegada. Com en el cas de la proposició de llei contra les prospeccions a la Mediterrània, la història es repeteix: la iniciativa ha estat rebutjada amb els vots de PP i Ciutadans i està fonamentada per un informe emès pel govern de Mariano Rajoy.

Els menorquinistes afirmen que se senten “decebuts amb el tracte que disposa l’actual executiu espanyol envers les necessitats de les Illes”. La formació ha anunciat que no signarà cap altra proposta ni acord a les Illes Balears amb PP i C’s sobre temes fonamentals que s’hagin de tramitar a Madrid, ja que “aquestes formacions el que fan és trair els interessos de les Illes, que aquí defensen i a les Corts espanyoles rebutgen”.

Amb tot, assenyalen que no es rendiran i cercaran a través de Compromís i ERC (i potser altres formacions) que la proposta de REB pugui ser debatuda al Congrés dels Diputats.

stats