Balears 21/12/2017

La Fiscalia demana 12 anys a López Negrete per haver acusat la infanta en el marc del cas Nóos

Els líders de Manos Limpias i Ausbanc van negociar la retirada de l'acusació de Cristina de Borbó a canvi de tres milions d'euros, segons l'acusació

Efe
2 min
La infanta Cristina, en imatge d'arxiu. / EFE

PalmaLa Fiscalia ha demanat 118 anys i 5 mesos de presó per al líder d'Ausbanc, Luis Pineda; gairebé 25 anys per al de Manos Limpias, Miguel Bernad, i prop de 12 per a l'advocada que va acusar la infanta en el marc del cas Nóos, Virginia López Negrete, per haver integrat una trama d'extorsions a canvi de retirar acusacions i pressionar bancs.

Reclama, a més, la dissolució de totes les societats del grup Ausbanc, així com del Sindicat Col·lectiu de Funcionaris Manos Limpias" i l'Associació Cívica Espanyola Manos Limpias.

En l'escrit d'acusació, el fiscal del cas, José Perals, sol·licita penes de presó per als onze acusats en aquesta causa per delictes d'estafa, blanqueig, extorsió, amenaces, administració deslleial, frau en les subvencions i pertinença a organitzacions criminals.

Si bé al principi la Fiscalia va trametre un escrit en el qual sol·licitava unes penes més altes (119 anys a Pineda), poc després va advertir que era un esborrany i va enviar el document definitiu, en el qual es rebaixava lleugerament la petició: de 12 mesos, per delicte d'extorsió en grau de temptativa, a 11.

D'aquesta manera, a Pineda li reclamen finalment 118 anys i 5 mesos; a Bernad, 24 anys i deu mesos, i a López Negrete, 11 anys i 11 mesos.

A Pineda li demana més 300.000 euros per un delicte contra la Hisenda Pública i una multa de deu milions d'euros sols pel delicte de blanqueig. Reclama aquesta mateixa quantitat a uns altres quatre acusats, entre els quals hi ha la seva dona, María Teresa Quadrat, per a la qual, a més, sol·licita 21 anys i 11 mesos de presó.

En aquest cas, s'investiguen diverses extorsions d'Ausbanc i Manos Limpias, entre les quals hi ha l'intent de Pineda i Bernad de negociar la retirada de l'acusació de la infanta Cristina en el marc del cas Nóos per part de Manos Limpias a canvi del pagament de tres milions d'euros.

Una altra forma d'extorsió l'exercia Pineda mitjançant la pressió a entitats bancàries per a la recerca de finançament. A canvi de publicitat favorable i de no accedir a les pressions, els feia xantatge amb la publicació d'informacions que els perjudicarien.

stats