De la figuració a l’abstractisme, el viatge de Mònica Fuster

L’artista mallorquina presenta el seu treball “més íntim”, en paper, a la sala Es Polvorí de Dalt Vila, a Eivissa

Amb nostàlgia recorda Mònica Fuster (Palma, 1967) el jardí vertical de 30 m que va fer als jardins de Tramuntana. “Vaig abordar el jardí des del punt de vista més pictòric, com si fes un tapís amb planta viva”, recorda l’artista mentre explica la petita mostra de la col·lecció 'Floema' que exposa aquests dies a la sala Es Polvorí, al Baluard de Santa Llúcia de Dalt Vila.

No n’és, ni de bon tros, l’únic tast que l’artista, que aquí ens mostra la seva faceta més gràfica, ens fa a aquesta sala sobre la seva carrera. Fuster fa una retrospectiva de 10 anys, del 2006 al 2016, un viatge de la figuració a l’abstractisme. “He fet una selecció exclusivament de gràfica”, diu Fuster, la qual explica el viatge des dels tractats hermètics del segle XVI, amb treballs inspirats en figures antropomòrfiques, fins a un treball més abstracte.

És la primera vegada que aquests gravats s’exposen com a “visió del treball gràfic” i permeten fer valer l’obra en paper: l’obra gràfica i dos llibres d’artista. El primer, el que més crida l’atenció, es titula ‘Huellas y señales de animales de otros mundos’, un llibre que s’acompanya d’una peça auditiva i d’una mostra impresa de com serien aquestes petjades que l’artista imagina. Devora la vitrina d’aquestes petjades, se’n fa una explicació en Braille. “És important que les coses es puguin tocar, moltes obres meves tenen un relleu que permeten tocar”, diu Fuster.

El segon llibre, de les darreres obres de l’artista, ha estat editat a Itàlia amb la col·laboració d’ Andrés Ibáñez, qui hi ha incorporat uns textos inèdits sobre el grafisme de Fuster. Es titula 'Levitaciones' i explica “la relació que tenen tots els elements amb la gravetat”, i és que, tal com explica Fuster, des de tot un sistema solar fins a un simple gra de pols, tot té en comú la presència de gravetat que ho manté surant a l’espai.

A l’exposició d' Es Polvorí es poden veure un total de 27 obres que s’exposaran fins al proper 28 de maig. És la primera vegada que Fuster exposa a Eivissa i ho farà durant gairebé tot el mes amb entrada gratuïta. L’horari de la sala és de 10 a 13 i de 17 a 20 h.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF