Balears 17/04/2016

Els estudis universitaris de Balears, dels més cars d'Europa

Un estudi de CCOO, que recull dades del Ministeri d'Educació, assegura que el sistema universitari estatal supera els preus europeus. A alguns països el preu de matriculació és de menys de 50 euros

Martí Gelabert
2 min
Universitat de les Illes Balears

PalmaÉs possible una universitat amb un preu de matrícula de menys de 100 euros? A les Illes Balears i al conjunt de l'Estat, ara per ara, sembla una utopia. A diversos països europeus, però, és una realitat. Ho destaca un informe de Comissions Obreres, que recull que el sistema universitari espanyol és un dels més cars d'Europa. L'any passat es va produir, de fet, la major crescuda dels preus des del 2011/12: un 20,6%. La mitjana del preu dels primers 60 crèdits matriculats és de 1.332,4 euros en els estudis de grau més cars. A Balears, la xifra és superior: 1.387,8 euros.

El preu de les 12 comunitats més cares, entre les quals se situa Balears, en setena posició, supera per més del 150% la més barata, –Andalusia–, amb un preu de 757,2 euros. Aquestes dades representen el preu màxim dels estudis. Només tres comunitats estan, de fet, per davall del miler d'euros: Cantàbria, Galícia i l'esmentada Andalusia. Des del curs 2011/12, la matriculació a Balears ha pujat més de 100 euros.

Pel que fa a la mitjana de tots els estudis, els preus mitjans de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han estat de 1.075 euros aquest curs. En aquest cas, Balears es troba en la vuitena posició. El curs 2011/12 la xifra era inferior de 900 euros.

A fins a deu països europeus la matricula és gratuïta. A sis estats més, no supera els 50 euros. El cas del preu del màster presenta les mateixes característiques. Alguns exemples són Alemanya, Escòcia, Àustria o Finlàndia. A més a més, França és un dels cinc països en què el preu de la matrícula no supera els 500 euros. En concret, 184 euros és el que costen les titulacions de grau.

Espanya, Itàlia, els Països Baixos, Liechtenstein i Suïssa són els països que presenten els preus més cars. Tots superen els 1.000 euros. Catalunya és una de les comunitats líders en aquest sentit, ja que el preu per matricular-se a la Universitat gairebé duplica la mitjana estatal.

La UIB, cinquena universitat en rendiment docent i investigador de l'EstatCCOO critica que en el sistema universitari espanyol no hi hagi prou ajudes per assegurar una universitat que estigui a l'abast de tothom. Segons l'estudi que recull dades del Ministeri d'Educació, només un 29% dels alumnes van rebre algun tipus de beca per cursar els seus estudis universitaris, ja siguin públics o privats.

D'altra banda,el preu dels màsters també és més elevat. Per aquest motiu, gran part de la comunitat educativa critica el model de 3+2 que va proposar el Partit Popular, amb el qual s'adopta el sistema de tres anys de grau i dos de màster.

Estudi dels preus universitaris
stats