Balears 27/04/2017

Desestimen la demanda d'Orizonia per la venda d'hotels Luabay

Segons el jutge, la manera en què va tenir lloc la compravenda "era la millor i única solució per a la massa activa del concurs"

Ara Balears
2 min
Orizonia, que tenia la seva seu al Parc Bit de Palma, va tancar a principis de 2013/P.Pellicer

PalmaEl Jutjat Mercantil número 1 de Palma ha desestimat la demanda interposada per l'administració concursal d'Orizonia contra diverses societats per la venda d'hotels Luabay el 2012.

L'administració concursal reclamava que es declaràs perjudicial l'acord pel qual Orizonia va assumir un deute de 6,7 milions d'Inversors Costa Adeje i també que es consideràs perjudicial el crèdit de 6,1 milions que Orizonia ostentava davant Luabay després d'una ampliació de capital subscrita el 2012.

A més de reclamar que les societats de Globalia que van adquirir Luabay fossin condemnades a abonar 12,8 milions addicionals, l'administració concursal va demanar en el judici celebrat del gener, de manera subsidiària, que es declaràs la reintegració de tota l'operació per "mala fe".

El magistrat Víctor Fernández conclou que "no es va causar perjudici a la massa activa del concurs amb la compravenda de les participacions de Luabay a Techite" i n'ha absolt els demandats. El jutge, tanmateix, assenyala que en la negociació entre Orizonia i Globalia es perseguia "el refinançament" del primer mitjançant l'entrada d'un inversor que aportàs liquiditat per mantenir l'estructura empresarial i afegeix que l'objectiu era la venda del negoci hoteler d'Orizonia, la denominada marca Luabay.

El jutge conclou que "no van existir una veritable assumpció de deute ni una aportació del crèdit". A més, creu que els contractes signats "van ser simulats de manera absoluta" per donar una aparença comptable, però "sense que realment es produïssin", i que "com que no existeix negoci vàlid susceptible d'impugnació, manca de viabilitat l'acció rescissòria".

Segons Fernàndez, a més, la manera en què va tenir lloc la compravenda "era la millor i única solució per a la massa activa del concurs, generant recursos patrimonials, que d'una altra manera s'haurien perdut, a més de mantenir relacions comercials, laborals i evitant grans i greus perjudicis i sacrificis econòmics per al concurs". Així mateix, afegeix que el sacrifici patrimonial que va suposar és "justificat, necessari i convenient", motiu pel qual desestima la demanda.

La sentència no és ferma, ja que pot apel·lar-se davant l'Audiència Provincial.

stats