Balears 26/04/2017

Descobreixen una nova espècie de peix a Balears

Un exemplar que no arriba a superar els 3 cm de longitud va aparèixer en mostres recollides entre 50 i 70 m de profunditat

Efe
2 min
La nova espècie trobada en aigues de les Balears s'anomena 'Buenia massutii'

Els científics han descobert una nova espècie de peix a les Illes Balears, un petit gòbid, capturat en els fons d'algues vermelles que envolten l'Arxipèlag, que han denominat 'Buenia massutii'.

Científics del Museu d'Història Natural de Rijeka (Croàcia), del Centre Oceanogràfic de Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) i de la Bavarian State Collection of Zoology (Alemanya) han descrit la nova espècie, segons ha informat l'IEO en un comunicat.

Els exemplars d'aquesta nova espècie, la descripció de la qual publica la revista 'Zootaxa', es van capturar en aigües de Balears durant les campanyes de recerca oceanogràfica DRAGONSAL0914 i MEDITS, en les quals es van estudiar les comunitats dels fons i els recursos explotats per la pesca d'arrossegament de Mallorca i Menorca, mitjançant la recollida de mostres amb diferents tècniques.

La descripció de la nova espècie, que ha tingut en compte tant la caracterització morfològica com la genètica, s'ha realitzat a partir de prop de 40 individus capturats a les zones del canal de Menorca i el nord i el sud de Mallorca.

Aquest petit peix, que en general no arriba a superar els 3 cm de longitud, va aparèixer en mostres recollides entre 50 i 70 m de profunditat, en fons d'arena gruixuda entapissada per comunitats d'algues vermelles com la maërl i la 'Peyssonnelia', on s'alimenten de petites preses.

Amb aquesta, ja són tres les espècies de gòbids pertanyents al gènere 'Buenia': 'Buenia affinis', 'Buenia jeffreysii' i, ara, 'Buenia massutii', que ha estat batejada en honor d'Enric Massutí, investigador del Centre Oceanogràfic de Balears de l'IEO, pel seu impuls a l'estudi dels hàbitats bentònics en els fons de Balears.

Els investigadors han dedicat també el descobriment a la memòria de Fernando de Bon, ictiòleg i fill del fundador de l'IEO Odón de Bon, al qual ja el 1930 va ser dedicat el gènere 'Buenia' i que, abans d'esclatar la guerra civil i d'exiliar-se a Mèxic, va dedicar bona part de les seves recerques a l'estudi dels gòbids a les Illes Balears.

stats