A QUINA ESCOLA TORNAM?
Balears 11/09/2016

El 92% dels estudiants de medicina, dones

El pla d’estudis preveu molta atenció primària, geriatria, comunicació i assumptes socials

Agnès Antich
4 min
El 92% dels estudiants de medicina, dones

Palma“Estic un poc nerviosa, em diuen que és una carrera un poc complicada, que són 6 anys”, confessa Natalia Collado. Ella ocuparà demà una cadira en el primer curs dels estudis de medicina de la Universitat de les Illes Balears. La futura alumna conta que ve de família de metges i que des de petita ho havia volgut ser. “Si no hi hagués Medicina a Palma, hauria d’haver fet una altra carrera, per qüestions econòmiques”, assegura Collado.

La jove sortí amb un 9,32 de Batxillerat i a la selectivitat obtingué un 12’47 sobre 14; i entrà en la segona llista d’accés a la facultat. Collado es queixa del cost dels estudis, “sí que em sembla excessiu comparat amb altres universitats. Tinc una amiga que ho estudia a Granada i ha pagat uns 700 euros de matrícula; i jo, en canvi, uns 1.300”. La futura alumna ja ha anat a l’hospital de Son Espases, on es fan les classes, per saber quin recorregut ha de fer amb l’autobús. Collado explica que en tenir carnet de cotxe haurà de pagar l’aparcament com la resta de treballadors de l’hospital, “durant 6 anys”, exclama. “No conec ningú de Mallorca que hi estigui matriculat, únicament un jove de Màlaga que ve a fer-ho aquí”, conta Collado. La jove assegura que “tot està molt organitzat, bé està en el punt de mira”, reconeix.

La xifra dels 60 alumnes s’acosta. A finals d’aquesta setmana ja hi havia gairebé 40 matriculats als estudis de primer de medicina de la UIB. Demà comencen les classes i la degana de la facultat, Margalida Gili, assegura que ja està tot llest. “Fa sis mesos que sabem que s’ha de posar en marxa”, explica. L’any 2009 es va fer un pla d’estudis, quan semblava que la UIB podria posar en marxa la carrera, i ara se n’ha fet una adaptació. “Ja hi havia molta cosa feta”, afirma la degana. Gili defensa que l’avantatge de partir de zero és que es poden incloure assignatures més adaptades a l’actualitat i a la realitat de la professió. I és que, segons la degana, fins i tot el Consell Estatal d’Estudiants de Medicina (CEEM), “que es va oposar als estudis, està encantat amb el pla d’estudis del grau de medicina de la UIB”. Gili remarca que hi ha moltes assignatures vinculades a l’atenció primària, a la geriatria, a la comunicació i a temàtiques socials.

Els docents de la facultat

“La facultat té 29 professors de diferents dedicacions, des de catedràtics a professors associats”, diu Gili. “La ràtio no és diferent a la de les altres tres carreres de ciències de la salut que es fan a la UIB”, destaca la degana, després de les dades que han sortit publicades en els mitjans de comunicació i que estimen un professor per cada dos alumnes. “El Pla Bolonya fa que es treballi amb grups petits i es necessiten més professors en un temps més reduït”, detalla. Això és el que, segons Gili, fa que en una assignatura hi pugui haver entre 3 i 4 professors.

A la pregunta de si ha costat aconseguir aquests docents, la degana contesta ràpidament: “No gens, un bon grapat ja impartien classe a la UIB”. De fet, a les places que van sortir a concurs s’hi presentaren molts candidats, que hagueren de facilitar tot tipus de documents per acreditar els currículums. La Universitat publicità nou places de personal docent i investigador per fer assignatures relacionades amb l’anatomia i l’embriologia humana, i amb la introducció i la història de la medicina. “Hi ha molta gent preparada per fer classe en aquests estudis”, insisteix Gili. “Professionals d’hospitals com Son Espases i Son Llàtzer”, explica. “Tenim possiblement els set traumatòlegs amb millor currículum, per la seva docència i investigació”, diu.

Els alumnes s’enfronten a 12 assignatures el primer curs, cinc el primer semestre i set el segon. I les classes són de dematí i hi ha programades pràctiques algun horabaixa. Aquestes pràctiques es duran a terme a Son Espases, en el laboratori de bioquímica i ciències morfològiques, on començaran a fer-s’hi les disseccions.

El perfil dels alumnes

Davant l’anunci que es va fer, en un primer moment, amb relació al fet de si els illencs tindrien cap tipus de prioritat a l’hora d’accedir a aquests estudis, la degana aclareix que “això no ho podem fer, hi ha un districte únic, que es regeix per la nota de tall”. D’acord amb les paraules de Gili, “hi ha mallorquins que, tot i tenir la nota per entrar, han decidit partir”. És a dir, que cursaran medicina en una altra comunitat autònoma. “Han tret nota, haurien pogut quedar si haguessin volgut”, diu.

La majoria d’estudiants del primer curs de medicina pertanyen al gènere femení. “D’una quarentena, he comptat 35 al·lotes i 3 al·lots”, diu Gili, fet que suposa un 92% de dones. “He tingut contacte majoritàriament amb al·lotes; algunes m’han explicat que, si no hi hagués hagut els estudis de Medicina a Palma, haurien hagut d’estudiar una altra cosa”, apunta.

D’altra banda, Gili explica que hi ha professors que són estudiants “d’un primer any que es va fer a Palma, fa uns 40 anys”, apunta. “Però conten que el curs estava molt massificat, que potser eren uns 300 alumnes”, assegura. La degana diu que molts dels professors anaven i venien de Barcelona. Els estudis començaven a Ciutat, a l’hospital Son Dureta -l’antecessor de Son Espases-, i després continuaven els estudis a la UB, a la central.

stats