Balears 04/01/2017

El Consell de Mallorca, condemnat a pagar 10,7 milions per la urbanització de Cala Tuent

L'ens insular ja ha decidit recórrer contra la sentència al Tribunal Suprem

Jaume Vinyas
2 min
El litigi per la urbanització de Cala Tuent va començar l'any 2008

PalmaEl projecte d'urbanització a Cala Tuent (Escorca) aprovat a finals dels anys 70 encara coeja als tribunals. El Consell de Mallorca ja ha decidit recórrer al Tribunal Suprem contra la sentència que condemna, en segona instància, la institució a indemnitzar amb 10,7 milions d'euros els propietaris de les dues parcel·les on es preveia la construcció d'un hotel i fins a 260 habitatges unifamiliars a primera línia de mar.

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) havia desestimat, en primera instància, el recurs el març del 2016. Ara, però, la Sala Contenciosa Administrativa ha estimat parcialment el recurs. El litigi es remunta a l'any 2008, quan els promotors van reclamar danys i perjudicis per la requalificació dels terrenys, que van passar de rústics a urbans.

La part demandant reclamava 13,5 milions d'euros per les obres que s'havien fet als terrenys abans de la requalificació. La sala només n'ha trobat demostrats 10,7 basant-se en la taxació del perit judicial, que inclou despeses generals, benefici industrial, honoraris de professionals i IVA.

Quatre dècades de torcebraç

Els plans parcials de les parcel·les afectades es van aprovar el 1976 i el 1978, respectivament, però els projectes d'urbanització no es van aprovar definitivament fins al 1989. Quatre anys després, les Normes Subsidiàries d'Escorca classificaren els terrenys com a urbans, però l'any 2000 el Consell va aprovar una Norma Territorial Cautelar que prohibia qualsevol tipus de construcció o edificació als terrenys mentre es tramitava el Pla Territorial de Mallorca (PTM), que va entrar en vigor el gener del 2005 i que requalificava les parcel·les com a sòl rústic.

Tot i que la requalificació es va fer de manera correcta, segons una sentència del Tribunal Suprem del 2010, el TSJIB estima ara que els propietaris ja havien executat obres per valor de 10,7 milions d'euros que "cal compensar". En aquest sentit, el fons de la disputa rau en el fet que el Consell considera que, en el moment d'entrada en vigor del PTM, ja havien caducat els drets d'urbanització que, segons les Normes Subsidiàries d'Escorca, que van entrar en vigor el febrer de 1994, els concedien 10 anys per completar la urbanització.

El TSJIB accepta l'argument dels promotors que si no es va poder completar l'obra fou per culpa de les restriccions imposades per la Norma Cautelar de l'any 2000.

La patata calenta de Cala Tuent tornarà al Suprem, per tant, set anys després.

stats