EDUCACIÓ
Balears 28/11/2016

Les comunitats autònomes derroten el govern espanyol i tomben les revàlides

La conferència sectorial d'educació duita a terme aquest dilluns acorda realitzar una selectivitat molt semblant a la dels darrers anys

Martí Gelabert
3 min
Méndez de Vigo presideix la reunió sectorial d'Educació amb tots els consellers autonòmics a Madrid. EFE

Palma"Estam parlant d'un triomf de la comunitat educativa i de les comunitats autònomes". Així ha celebrat aquest dilluns horabaixa el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, la 'victòria' dels territoris de l'Estat contra el govern espanyol: adéu a les revàlides tal com estaven previstes fins ara.

Per part seva, el conseller d'Educació i Universitat, Martí March, ha manifestat en sortir de la Conferència Sectorial d'Educació a Madrid que "el Ministeri ha fet de la necessitat virtut i ha reconegut la necessitat de paralitzar la LOMQE si vol tenir alguna opció per a un pacte educatiu".

La suspensió de les revàlides era una de les línies vermelles que els partits polítics reclamaven al PP per poder parlar d'un pacte educatiu a l'Estat. Aquest dilluns, s'ha assegurat que els estudiants no necessitaran aprovar una prova final a ESO ni a Batxillerat per poder aconseguir la titulació. En concret, Morante ha celebrat que els estudiants podran continuar tenint "un únic títol d'ESO", fet que suposa que, sigui quin sigui l'itinerari seguit pels alumnes, podran optar a qualsevol modalitat d'estudis.

No tothom s'examinarà

A més, a 4t i 6è curs de Primària les proves seran una avaluació de diagnòstic. No l'hauran de fer tots els alumnes i les comunitats autònomes podran ampliar la mostra així com vulguin, ha anunciat Morante. Hauran d'estar "referides a competències clares i sense efectes acadèmics", ha subratllat.

Morante també veu amb bons ulls que l'alumnat d'FP Bàsica pugui obtenir el títol d'ESO si l'equip docent així ho considera. Així mateix, ha destacat que amb els alumnes de PMAR (antiga diversificació) es podran organitzar amb més flexibilitat en el currículum.

Ara bé, un altre dels 'triomfs' importants d'aquesta Conferència Sectorial ha estat la d'establir una selectivitat molt similar a la duita a terme fins ara. Així es manté el districte únic, i la gestió i organització de les proves dependrà de les universitats. A més, només faran les revàlides de Batxillerat aquells alumnes que vulguin anar a la universitat.

Debat de futur

"Vénc a parlar d'un cadàver, que són les revàlides". Així ha començat Morante la seva intervenció durant una taula rodona organitzada aquest dilluns per CCOO. Ha advertit de la importància d'aquesta decisió perquè les revàlides eren l'element "més tòxic" de la LOMQE, una llei que ha titllat de "segregadora i mercantilista". Morante ha subratllat que l'eliminació de les revàlides "és el principi de la fi de la LOMQE". L'acord s'ha duit a terme amb totes les comunitats, ha assegurat Morante, però ha volgut incidir en "la forta negociació de les 12 comunitats que no estan governades pel PP".

Jornada de debat a CCOO. Hi ha assistit el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, així com representants de diversos grups parlamentaris

Aquest dimecres s'havia d'aprovar l'ordre ministerial de desenvolupament de les revàlides. Morante ha anunciat que ara la nova ordre es discutirà divendres en comissió general.

Durant la taula rodona, el diputat de Podem, Salvador Aguilera, s'ha preguntat si la futura llei educativa -tenint en compte un esperat pacte educatiu, tot i que de moment exclou Podem- escoltarà tots els professionals del sector. També ha reclamat, per a les Balears, inversions més serioses i que estiguin d'acord a l'estat actual de la societat. "Tenim currículums del s.XIX, aules insuportables i poc ergonòmiques del s.XX i alumnes que ja pensen en el s.XXI", ha criticat.

La diputada de MÉS, Bel Busquets, ha advertit de la necessitat d'un millor finançament, però també ha defensat el pressupost actual dedicat a Educació. "És el millor pressupost a què podem aspirar. És suficient? No", ha exclamat. Busquets també ha reiterat la necessitat "d'anar cap a la victòria final" i de demanar que les comunitats autonòmiques tinguin realment competències en Educació i es pugui "adaptar la futura llei a la realitat de cada comunitat".

stats