EDUCACIÓ
Balears 15/06/2016

Els centres hauran de facilitar que els pares puguin escollir el castellà primera llengua d'ensenyament

Els alumnes hauran de tenir suport individual i adaptació pedagògica a càrrec d'un mestre de suport

Martí Gelabert
2 min
El nou estat, entorn favorable  per a la llengua catalana

PalmaLa Conselleria d'Educació s'ha adreçat als centres escolars per recordar-los que hauran de facilitar a les famílies poder escollir la primera llengua d'ensenyament dels seus fills. Se les haurà d'informar que tenen aquest dret, que poden exercir durant el període de matriculació. En concret, aquesta tria es realitza en el moment que es fa la matrícula per primera vegada a Educació Infantil i al primer cicle d'Educació Primària en el cas dels alumnes que no s'hagin matriculat abans en cap centre d'Infantil.

Educació assegura que s'ha de donar també per entès que els alumnes rebran l'ensenyament d'ambdues llengües oficials de Balears. En el cas que l'alumne sol·liciti rebre el primer ensenyament en una llengua distinta de l'establerta al projecte lingüístic del centre, s'hauran de dur a terme certes mesures d'atenció específiques. En concret, d'acord amb el nombre de sol·licituds, l'autonomia pedagògica i les disponibilitats del centre, s'haurà de donar un suport individual a l'alumne per part d'un mestre. A més, hi haurà d'haver adaptació pedagògica grupal, dins el mateix cicle, a càrrec d'un mestre de suport. Si així ho consideren adient, els centres podran adoptar altres mesures que considerin més factibles a les pròpies necessitats.

El procés de matriculació s'inicia el proper 22 de juny. Una ordre del 2004 regula aquest dret dels pares a elegir la llengua del primer ensenyament a les escoles públiques i concertades. Les famílies hauran de fer-ne la sol·licitud per escrit. El Pacte de Progrés va derogar-la, però el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears la va reposar. El Govern de José Ramón Bauzá, el curs 2012-13, va implantar la decisió de la lliure elecció de llengua, però la gran majoria de les famílies (entorn del 80%) va escollir el català.

stats