MANACOR
Balears 05/10/2014

El centre de Nadal, excusa per cobrar la zona verda milionària

Els empresaris l’usen per demostrar el valor dels terrenys

M. Bonnín
3 min
El centre de Nadal, excusa per cobrar la zona verda milionària El centre de tennis és possible gràcies a una llei del Govern

ManacorEl grup d’empresaris manacorins que demana 14,7 milions d’indemnització a l’Ajuntament per l’expropiació de la zona verda de Torre Florida ha trobat en el Centre de Tecnificació Rafel Nadal un argument per defensar la reclamació milionària. Els quatre propietaris han contestat a la demanda de l’Ajuntament al·legant que la proximitat del centre d’alt rendiment, que s’ha d’ubicar a la mateixa zona, demostraria que els terrenys es poden considerar urbanitzats i, per tant, de més valor.

Així doncs, els empresaris, entre els quals es troba precisament la família Nadal, aprofiten una “gràcia” del Govern per aconseguir el seu objectiu. Cal recordar que el que ha de ser un centre tennístic internacional es pot construir gràcies a una llei elaborada i aprovada per l’Executiu balear únicament per permetre’l i que l’eximeix, entre d’altres, de pagar llicència de construcció al Consistori.

En el litigi que enfronta l’Ajuntament i els empresaris, la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears haurà de dirimir si la suma que reclamen és justa. La consideració del terreny és cabdal en aquesta decisió. Mentre que l’Ajuntament defensa que el sòl no pot considerar-se urbanitzat perquè la dotació de serveis i la incorporació a la infraestructura urbana seria complicada, els demandats defensen el posicionament contrari.

Aquests 10.000 metres quadrats de terreny varen ser adquirits com a sòl rústic per 1,8 milions per les famílies Nadal, Mascaró, Suasi i Lliteres. El Jutjat Provincial d’Expropiació de les Balears els va valorar en 82.000 euros, però després canvià de criteri i fixà el seu valor en 14,7 milions (devers 1.500 euros el metre quadrat), una xifra aproximada als 17,8 milions que pretenien els empresaris. Després de proposar una negociació que no va ser contestada, l’Ajuntament va iniciar el procediment judicial.

Si el tribunal dóna la raó als empresaris, el Consistori haurà de pagar la quantitat demanada. Ara bé, també hi ha l’opció que la demanda s’estimi en part i es rebaixi el preu dels terrenys. Si guanya l’Ajuntament, la zona verda es valorarà com a sòl rústic.

Hipoteca

L’amenaça d’indemnitzacions milionàries per les zones verdes del municipi ha obligat l’Ajuntament de Manacor a iniciar l’elaboració d’un nou pla d’ordenació urbana. Aquesta mesura li permet paralitzar els processos d’expropiació que encara estan en tràmit de valoració de terrenys per part del jurat provincial, però no l’exonera de fer front a la indemnització de les zones verdes que ja estan en procés judicial, com la de Torre Florida. Si el Consistori hagués de pagar un preu equivalent en totes les expropiacions que té pendents, s’enfrontaria a devers 500 milions d’euros.

El nou planejament ha d’incloure la rebaixa del sostre poblacional a 84.000 habitants aprovada amb la darrera modificació de les Normes Subsidiàries. Tenint en compte que la normativa fins ara fixava un sostre de 182.000 persones i a cada habitant li corresponen cinc metres quadrats de zona verda, la previsió és que el total de metres a pagar es rebaixi considerablement.

El Consell de Govern va aprovar el projecte del centre d’alt rendiment de tennis promogut per Rafel Nadal el mes d’agost passat. Les instal·lacions s’ubicaran al costat de la torre dels Enagistes i estan excemptes de passar certs controls.

La seva construcció està regida per la Llei de mesures urbanístiques aprovada el mes de maig del 2012, que estableix l’ordenació urbanística del complex, declarat d’interès autonòmic un any abans. Quan aquesta llei s’aprovà, el centre passà a ser competència del Govern i per això no li cal pagar llicència al Consistori.

stats