DRETS
Balears 27/09/2016

CCOO i UGT inicien una campanya contra la precarietat laboral a l'hoteleria

Els sindicats adverteixen que "aniran a totes" durant la negociació del conveni col·lectiu

Carmen Buades
2 min
Ginés Díez (CCOO) i Antonio Copete (UGT).

PalmaCCOO i UGT han iniciat aquest dimarts una campanya a tot l'Estat per denunciar, en el Dia mundial del turisme, que se celebra avui, la precarietat laboral al sector de l'hoteleria. Els sindicats critiquen que la temporada rècord en nombre de visitants també sigui "rècord en explotació laboral i ritmes de feina". Antonio Copete, secretari general de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d'UGT, ha denunciat la falta de treballadors, que obliga a una sobrecàrrega de feina als aproximadament 150.000 que han treballat durant l'agost.

CCOO considera que serien necessaris 20.000 treballadors més per cobrir les necessitats laborals del sector, segons ha afirmat Ginés Díez, el seu secretari general de la Federació de Serveis. Díez ha assegurat que "els treballadors de l'hoteleria balear són els més explotats de l'Estat", tot i tenir un conveni col·lectiu que blinda aquestes persones davant les externalitzacions de serveis que puguin voler fer les empreses hoteleres. "Tenim el millor conveni d'Espanya, però si no es compleix haurem de començar la guerra", ha afirmat Díez.

El conveni s'ha de renovar el 2018 i els líders sindicals asseguren que ja no es compleix i que, de fet, "es denunciarà sí o sí". Ambdós consideren que és necessari que els empresaris "es posin les piles" i "sentin l'alè de la inspecció de treball" per evitar situacions abusives, com ara hores extres no pagades i dies lliures no concedits. Tant Díez com Copete han insistit en la idea que el nou conveni col·lectiu ha de tenir "un fort contingut econòmic", però no han especificat quina serà, per exemple, la pujada de salaris que exigiran a la patronal.

A favor del turisme

Tant des de CCOO com des d'UGT han criticat les campanyes que demanen un decreixement turístic perquè ho veuen com "mossegar la mà que et dóna de menjar". Ambdós líders han assegurat que "el pitjor turisme és aquell que no ve" i que és una activitat que "s'ha de respectar", al marge que se'n puguin cercar paral·lelament models alternatius. Copeta ha afirmat que "si no hi hagués turisme, no hi hauria serveis bàsics, com la Universitat", que no podria ser finançada.

stats