EDUCACIÓ
Balears 07/06/2016

El català, l'assignatura més temuda d'aquesta selectivitat

4.213 alumnes de Balears s'examinen per entrar a la Universitat des d'aquest dimarts fins dijous

Martí Gelabert / Josep Salmerón
2 min
El català, l'assignatura més temuda d'aquesta selectivitat

PalmaDubtes. Nervis. Apunts de darrera hora. I repàs. Boli, adhesiu identificatiu per l'examen, i una hora i mitja per respondre els coneixements adquirits a cada assignatura durant un segon de Batxillerat intens. "La selectivitat és molt més fàcil". Sota aquesta premissa, s'emparen molts dels alumnes amb qui ha parlat l'ARA Balears a l'hora d'afrontar els exàmens. En total, 4.213 joves de totes les Illes que es donen cita en aquesta convocatòria de juny.

Llengua Castellana i Literatura, Llengua Estrangera, Llengua Catalana i Literatura i Història o Filosofia. Aquestes són les assignatures bàsiques de les quals s'han d'examinar els joves. La majoria, un 58%, són al·lotes. El principal perill d'aquestes cinc assignatures és, sens dubte, el català. Així ho asseguren diversos joves quan són preguntats per quin examen preveuen més complicacions. Els motius? Més temari, la part de sociolingüística i l'estructura de l'assignatura.

La selectivitat, en números

Surten del primer examen més tranquils. "Allà és on deixes tots els nervis", assegura una de les examinands. Quan veuen a què s'encaren, s'adonen que l'esforç fet l'últim curs previ a la Universitat ha donat tots els seus fruits. Entre prova i prova, berenar, fumar, comentar les respostes i riure, per destensar l'ambient. "És com l'Instragram a la vida real", explica una al·lota. Veu que hi ha bones relacions i que tothom passa pel mateix. "La vida real".

Amb les quatre assignatures bàsiques els alumnes aconsegueixen el 40% de la nota. L'altra 60% correspon a la mitjana de Batxillerat. A més a més, com que la puntuació és sobre 14, els alumnes s'han d'examinar de dues proves específiques. Allà, trien les assignatures que més els convenen segons la carrera que vulguin estudiar, ja que tenen paràmetres de ponderació diferents. El president del tribunal de selectivitat, Joan Stela, assegura que s'espera, com cada any, més del 90% d'aprovats. Medicina, entre una de les carreres més sol·licitades, però també amb més exigències: ja s'hi han preinscrit mig miler d'alumnes i només hi ha 60 places.

Horari de la selectivitat

Però un dels temes que més sacseja aquesta selectivitat és que es tracta de l'última que es farà des de fa 40 anys. Almenys, en teoria. Els professors i alumnes encara no saben com serà la revàlida a què suposadament s'hauran d'enfrontar el proper curs. "Crec que l'any que ve tindrem una cosa semblant a enguany", ha assegurat Stela. En aquest sentit, ha dit que els alumnes se senten "perjudicats" pel canvi i critica que ja s'hauria de tenir coneixement de com han de ser les proves. Des de Madrid, però, encara no s'ha concretat res. Les universitats ja van demanar ajornar un any més la prova.

stats