Balears 17/07/2014

Camps concerta tota la Primària a les escoles de l’Opus

En canvi, Educació només subvenciona tres aules per a Centres d’Educació Especial

Mercè Pinya
3 min

PalmaLes escoles de l’Opus que segreguen els alumnes per sexes tindran tots els cursos de Primària subvencionats per part del Govern de José Ramón Bauzá. Així ho acordà ahir la comissió de concerts educatius de la Conselleria que dirigeix Joana Maria Camps.

La consellera ha signat aquesta setmana un conveni amb les escoles Aixa i Llaüt, vinculades a l’Opus Dei i situades al Parc Bit, pel qual es concerten tots els grups de tercer, quart, cinquè i sisè de Primària per al curs que ve, a més de les d’Infantil i primer de Primària, que ja estaven concertades, i les classes de segon, que ja es preveia que rebessin subvenció governamental per al curs 2014-15.

Es tracta d’un acord polèmic que fou comunicat ahir a la Mesa Sectorial de l’ensenyament concertat entre queixes de manca d’informació del sindicat STEI. “No se’ns ha presentat el conveni i, per tant, pensam que s’està actuant de manera obscurantista”, assegurà el secretari d’Ensenyament Privat del sindicat, Paulí Aguiló.

Obligats pels tribunals

El Govern explicà ahir aquesta controvertida decisió en compliment d’una sentència del TSJIB d’aquest passat mes de febrer que condemna l’Executiu a indemnitzar els col·legis de l’Opus per una resolució de l’exconseller Rafel Bosch de 2012 per la qual denegava el concert als centres Aixa i Llaüt. Aquesta no és l’única sentència, ja que el conflicte es remunta a un conveni signat durant el govern de Jaume Matas pel qual es preveia subvencionar aquestes dues escoles des del 2007 fins a l’any 2019. El Pacte de Progrés va desfer aquest acord emparant-se en una sentència del Tribunal Suprem contra la segregació per sexes. L’entitat Promociones Educativas S’Embat va recórrer.

Per la seva banda, Educació va argumentar que acatant aquesta sentència i sense recórrer-la “el Govern s’evitarà el concert de grups d’ESO durant el curs que començarà al setembre i el pagament dels costs de l’endarreriment en el concert d’aquests centres educatius, ordenat pel TSJIB”.

Tot i que la sentència obliga l’Administració a indemnitzar “en la quantia corresponent al cost de les unitats denegades” el 2012 i a concertar una unitat de 4rt i de 5è de Primària a Aixa i una de 2n, 3r, 5è i 6è de Llaüt, la Federació d’Ensenyament de CCOO considera que “la Conselleria no ha esgotat les vies per recórrer la sentència que la condemna”.

La LOMQE avala la segregació

Recentment hi ha hagut sentències judicials contràries a la segregació. És el cas d’Andalusia i Galícia, on el Tribunal Suprem ha anul·lat aquest mateix juliol els concerts de la Xunta amb cinc escoles privades.

El fet, però, és que a Joana Maria Camps no li calen les sentències judicials per subvencionar les escoles que separen els infants per sexes. La llei Wert avala els concerts a les escoles segregadores a partir del curs 2014-2015.

Educació Especial saturada

Els Centres d’Educació Especial Mater Misericordiae (Palma), Joan Mesquida (Manacor) i Joan XXIII (Inca), d’altra banda, rebran només concert per a una aula cada un. En el cas del centre palmesà, el Govern subvenciona una aula de Transició a la vida adulta, mentre que als altres dos es tracta d’una unitat d’educació especial bàsica de psíquics cada un, va informar Educació. UGT va considerar aquests concerts “insuficients” davant la saturació que pateixen aquests centres arran de les retallades a les escoles i instituts ordinaris quant a personal de suport, que han fet que aquests centres hagin d’acollir molts alumnes amb Necessitats Educatives Especials que haurien d’anar a l’escola normal. En el cas del CEE Mater Misericordiae, recorden, el centre sol·licitava un augment de quatre aules per acabar amb el col·lapse. A la resta, una, com han rebut.

stats