Balears 08/06/2014

Bauzá ha obligat la inspecció educativa a controlar la conducta ideològica dels docents

Han d'informar-ne en el formulari de supervisió del compliment de la Llei de Símbols als centres

Bartomeu Picornell
2 min

PalmaEls inspectors d'educació estan obligats pel Govern de José Ramón Bauzá a emplenar un informe sobre si els docents observen al centre una conducta que considerin "neutra" o "objectiva" ideològicament. Aquest informe s'inclou al formulari que la inspecció ha d'emplenar quan visita els centres per supervisar el compliment de la Llei de Símbols a pesar que aquesta norma no conté al seu articulat cap indicació al respecte.

La vigilància sobre la conducta ideològica del professorat estava recollida a l'esborrany de la llei de convivència i autoritat del professorat que preveia la imposició de fortes sancions per a qui fos trobat en un supòsit punible.

El Govern no ha arribat a tramitar parlamentàriament aquesta llei, molt contestada pels representants dels treballadors de l'ensenyament que la consideraven un atac a llibertat de càtedra, -dret regulat a la Constitució espanyola-, i una retallada a la llibertat d'expressió i d'opinió dels ciutadans que són professors.

El Govern per justificar aquest control es remet a la Llei de Funció Pública que sí obliga a la imparcialitat dels funcionaris. No obstant això, es fa notar que, fins ara, se suposava que, per defecte, els funcionaris complien aquesta obligació i només s'actuava en cas de denúncia. Ara, segons sembla, a priori, s'està sota sospita.

Des de l'inici de la legislatura la deontologia del professorat illenc ha estat qüestionada reiteradament per diversos membres del Govern balear i del PP que l'han acusat d'"adoctrinar" l'alumnat. Aquestes imputacions han caldejat molt l'ambient i són considerades com a determinants per explicar, entre d'altres motius, l'explosió del conflicte educatiu que ha marcat el curs 2013-2014. L'any passat, en una compareixença al Parlament, la consellera Joana Maria Camps revelà que la Conselleria havia pres la decisió d'"actuar" tot d'una que tingui coneixement oficial de casos en els quals els mestres "facin adoctrinament ideològic", en una clara referència als docents que impulsen l'escolarització en català. Malgrat tot, en aquella ocasió no fou capaç de xifrar el nombre de docents que ho estarien fent actualment ni aportar-ne cap dada més enllà de la seva percepció.

El mateix dia, la diputada conservadora Ana Maria Aguiló anà encara més enfora i digué: "L'esquerra ha fet de l'escola la seva eina; d'aquí la gran politització i adoctrinament que es viu a les aules".

A pesar que Bauzá ha rebut crítiques internes al PP per la conflictivitat permanent amb la comunitat educativa i que ha rebut un informe que atribueix a aquesta tensió bona part del fracàs electoral de les darreres eleccions europees, no hi ha res que indiqui que es pugui intuir una modificació en la seva actitud. De fet, la setmana transcendí l'ordre donada als directors dels centres educatius i als inspectors perquè l'aplicació del TIL fos endurida i es reduís quasi zero l'escàs marge d'autonomia que quedava al centres.

La UGT ha recorregut davant els tribunals l'ordre de desenvolupament del TIL i tot indica que no serà l'única organització que ho faci. El curs acaba tal i com va acabar l'anterior, amb tensió màxima i indignació en el col·lectiu docent que protagonitzà la tardor passada la vaga més important que s'ha donat mai al sector.

stats