POLÍTICA
Balears 07/07/2016

Armengol creu "raonable" consultar la militància sobre el nou govern

La presidenta de l'Executiu demana a Madrid un model de finançament més "just"

Ara Balears
3 min
La socialista Francina Armengol, durant la seva participació en un desdejuni informatiu organitzat per Executive Fórum.

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha considerat aquest dijous "raonable" que es consulti els militants sobre la posició que ha de mantenir el PSOE respecte de la formació de l'executiu central i ha reiterat la seva aposta perquè Pedro Sánchez ho intenti de nou, si Mariano Rajoy fracassa.

"Som un partit modèlic en els drets de la militància i la seva participació", ha destacat Armengol en un berenar informatiu a Madrid, on ahir ja va plantejar al líder del PSOE anar a la investidura per segona vegada, si el president del PP no suma suports suficients per a la seva.

La presidenta balear ha recalcat que Sánchez és el primer secretari general del partit que ha estat votat pels militants. "Veig raonable que els militants socialistes continuïn opinant sobre les futures decisions que puguem prendre", ha afirmat Armengol.

Ha reiterat que el PSOE és una "alternativa clara" al PP i ha insistit que Rajoy ha de ser el primer a intentar governar, però ha recalcat que condicionar la seva investidura a pactar amb els socialistes una reforma constitucional suposa un "engany".

La Constitució, segons Armengol, necessita una reforma profunda que marqui el futur d'una Espanya federal, la qual cosa requereix "grans acords", en els quals "evidentment" hi serà el PSOE, "igual que tots els grups polítics".

"No pot ser d'una altra manera, però condicionar una investidura de Mariano Rajoy a una reforma constitucional que ha de tenir moltíssims més suports em sembla un engany a la ciutadania", ha dit.

Ha subratllat que el PSOE "ni per activa ni per passiva ha de facilitar un govern del PP", perquè "això és fer un mal favor a la democràcia", i s'ha preguntat si Rajoy pot ser president en minoria, després de la trajectòria de corrupció en les files del seu partit. "Jo diria que no", s'ha respost, al mateix temps que ha defensat un govern alternatiu de consens entre diferents partits i liderat pel PSOE seguint el model de Balears.

Un sistema de finançament "més just"

La presidenta Armengol ha reclamat, així mateix, un nou sistema de finançament autonòmic "més just i equitatiu" basat en un "federalisme fiscal" que permeti a les comunitats disposar de més autonomia en la prestació dels serveis bàsics.

Ha explicat que Balears està treballant amb Catalunya en el que ha denominat "federalisme fiscal", un sistema que permetrà a les comunitats autònomes gaudir d'un finançament "molt més just i equitatiu amb els ciutadans del carrer" i que defensarà "governi qui governi".

"Som presidenta de Balears i defens els interessos dels ciutadans de Balears, els que van votar el PSOE i els que no", ha advertit, i que estan sent tractats "injustament" pel govern d'Espanya.

Ha recordat que la seva comunitat aporta als comptes estatals 1.300 milions anuals que després no tornen i, a més, no es compensen els costos aparellats a la insularitat.

"El Brexit no passa factura de moment a Balears"

La presidenta ha assegurat que el triomf del Brexit al Regne Unit "de moment" no ha passat "factura" a les Illes, encara que ha reconegut que sí que hi ha una situació d'incertesa sobre les seves futures conseqüències.

Ha explicat que, des del referèndum del 23 de juny, en què van guanyar els partidaris que el Regne Unit surti de la Unió Europea, el seu Govern n'analitza "dia a dia" els possibles efectes.

"De moment, no ens passa factura, però sí que és una situació que genera incertesa", ha assenyalat la presidenta de Balears, comunitat que rep tres milions de turistes a l'any des del Regne Unit, que se sumen als 20.000 residents britànics que hi ha a l'Arxipèlag.

Ha dit que les conseqüències del Brexit en el futur dependran de la negociació que dugui a terme el Regne Unit amb la Unió Europea i que, en opinió seva, "serà una posició raonable de continuar col·laborant".

stats