Cas Nóos

Urdangarin diu que ha sabut pel cas Nóos que la Casa Reial el controlava

La infanta Cristina finalment declararà aquest capvespre mateix

Iñaki Urdangarin ha dit avui al tribunal que el jutja pel cas Nóos que ha sabut el nivell de supervisió que feia la Casa Reial respecte de les activitats de l'Instituto Nóos arran de la investigació judicial. El fiscal anticorrupció Pedro Horrach li ha retret que hagués declarat al tribunal ara que la Casa Reial controlava totes les seves activitats econòmiques i durant la instrucció, en una declaració que va llegir, va dir el contrari. L'exduc de Palma ha acabat de declarar passades les cinc de l'horabaixa i es preveu que avui mateix declari la seva dona, la infanta Cristina.

La presidenta del tribunal, Samantha Romero, ha recordat que Urdangarin va declarar llavors: "la casa de sa majestat el rei no va opinar, assessorar, autoritzar o avalar" les activitats de l'Instituto Nóos. Urdangarin ha justificat la contradicció dient que llavors no tenia cap "prova documental" per afirmar que la Casa Reial li controlava les activitats empresarials i "no recordava que hi hagués documentació per poder demostrar totes aquestes gestions". "Quan he vist tota la documentació, n'he tingut detalls molt precisos", ha explicat.

Un correu a Joan Carles I

La sessió del judici del cas Nóos s'ha hagut de suspendre uns minuts a l'horabaixa, poc abans que Urdangrin acabàs de declarar, quan les magistrades que presideixen el Tribunal han advertit que l'advocada del sindicat d'ultradreta Manos Limpias estava presentant una prova que, sospitaven, havia estat inadmesa, i que feia referència al coneixement que tenia el rei Joan Carles de les activitats del seu gendre. Es tracta d'un correu que Iñaki Urdangarin hauria enviat a un usuari que utilitzava el nom 'Jcsumer'. Urdangarin ha reconegut que 'Jcsumer' ( Juan Carlos Su Majestad el Rey) és el rei emèrit i que el correu, efectivament, va ser enviat.

Urdangarin s'ha posat visiblement nerviós i ha estat interromput bruscament per la presidenta del Tribunal, Samantha Romero, quan ha començat a respondre. " Li comunicava quin era el meu projecte..." ha estat tot el que ha pogut dir l'acusat. Després del breu recés, Romero ha confirmat que la prova havia estat inadmesa i ha esbroncat l'advocada de Manos Limpias, Virginia López Negrete, qui ha demanat disculpes de manera reiterada. El document es referia a la celebració del València Summit, un fòrum pel qual Nóos va cobrar un milió d'euros.

Urdangarin ha afirmat posteriorment que Joan Carles "mai va intercedir en els meus negocis". Quan se li ha mostrat un altre correu, aquest admès, on se l'informava sobre la intervenció d'Urdangarin relativa a la Copa Amèrica, ha justificat que "va ser informat per la seva involucració en el món de la vela". També ha reconegut, posteriorment, que la Casa Reial s'encarregava de la seguretat dels equips informàtics de Nóos.

Al capvespre, durant l'interrogatori d'Urdangarin per part de l'advocat de la infanta, Pau Molins, l'exduc de Palma ha insistit a desvincular la seva dona de tota la trama. "Ella no sabia absolutament res de la gestió d’Aizoon, és un tema que duia jo amb els meus assessors i ella no en sabia res", ha declarat. També ha afirmat que ella no tenia firma en cap dels comptes d'Aizoon ni havia donat ordre sobre com s'havia gestionat cap despesa, i que la seva targeta de crèdit d'Aizoon tan sols s'havia fet servir nou vegades en sis anys. I segons l'exduc ho hauria fet la seva secretària.

L'embolic de les targetes

L’afany de l’exduc de Palma Iñaki Urdangarin per escapar-se de les acusacions de frau fiscal i alhora salvar-ne la seva dona, la infanta Cristina, l’ha dut aquest matí, en el judici del cas Nóos, a embolicar-se amb afirmacions complicades de sostenir. Davant les preguntes insistents de l’advocada del col·lectiu ultra Manos Limpias, Virginia López Negrete, Urdangarin ha dit que les dues targetes de crèdit d’ Aizoon, l’empresa que tenia a mitges amb la seva dona, les feia servir ell. Que Cristina de Borbó "mai va custodiar la targeta" a nom seu. Quan l’advocada li ha retret que es pagassin despeses personals amb aquestes targetes ha argumentat que desconeixia haver-ho fet ell i que ho podia haver fet la seva secretària, Julita Cuquerella.

"Per pagar coses com la perruqueria, també pagava la seva secretària?", ha demanat Negrete davant d’una factura de Llongueras, i l’exduc de Palma ha insistit que la seva secretària feia servir la Visa. I la infanta, segons el cunyat del rei d'Espanya, tampoc en tenia els codis per fer-la servir per internet, tot i que un correu de l’assessor financer Miguel Tejeiro indicaria el contrari.

Però tal com ha fet notar després l'advocat de la infanta, Pau Molins, en realitat aquelles despeses no les havien pagades amb la targeta d'Aizoon; Urdangarin ha respost més tard que es pagaven amb un compte personal conjunt de la parella. Negrete, doncs, s'hauria confós a l'hora de fer la pregunta sobre algunes de les despeses personals, malgrat que al sumari hi consten despeses difícils d'explicar per a una empresa fetes des del compte d'Aizoon. El tribunal haurà d'aclarir a quina targeta corresponen aquestes despeses.

L'exduc de Palma ha atribuït les despeses a negocis com Caprabo, Llongueras , Benetton , Mango, Decathlon i El Corte Inglés a “personal de confiança” com Cuquerella o Lucián Nonosel , un treballador que es dedicava a fer encàrrecs. Aquest personal disposava de les claus de les targetes, si bé Urdangarin no ha estat capaç d’aclarir si van falsificar la signatura de la infanta quan anaven a comprar fent-la servir i els demanaven la signatura del titular.

Negrete ha interrogat intensament Urdangarin sobre les suposades despeses personals carregades a les targetes d’ Aizoon . Urdangarin ha defensat que ell entregava els rebuts de les seves despeses a Cuquerella i que ella era l’encarregada de decidir quines despeses eren atribuïbles a Aizoon i quines no. En la tasca, ha afegit, rebia l’ajuda del comptable Marco Antonio Tejeiro . Entre aquestes despeses hi ha des de llibres de Harry Potter a un safari per Àfrica de tota la família que va costar 15.977 euros, passant per 6.672 euros en sessions de 'coaching' per a la infanta, vins de luxe, etc.

"De dilluns a divendres feia servir la targeta d'Aizoon", s'ha explicat Urdangarin. "I quan eren despeses personals?", ha preguntat l'advocada de Manos Limpias. Ell ha contestat: "Ho desconec". I s'ha justificat: "La meva secretària tenia la meva agenda i coneixia el meu dia a dia. Ella podia saber què era d’ Aizoon i si no, consultaria amb el departament comptable". Urdangarin ha reiterat que ell es despreocupava completament dels aspectes comptables. De fet, ha afirmat que si ell pagava amb la targeta d'Aizoon, això no significava que la despesa s'havia d'atribuir a la societat. Això, ha insistit, ho decidia Cuquerella.

Urdangarin també ha assegurat que la compra de dos pisos a Palma i un a Terrassa les va decidir ell, exclusivament. “Si compràvem uns pisos, jo li deia: “Mira, vaig a comprar uns pisos” a mode informatiu”. Cristina, ha afirmat, assentia sense replicar. “Ella confiava en el que jo decidia perquè estava assessorat i li semblava tot correcte”, ha afegit.

Respecte dl contracte que la parella va signar pel lloguer del seu habitatge a Pedralbes com a seu social d' Aizoon , Urdangarin ha reconegut que "va ser un error" que Cristina signés com a arrendadora i arrendatària. "No tenia cap sentit que ella, com a sòcia de la societat, signés en aquella part del document. Suposo que se'ns va presentar el paper i erròniament vam signar pels dos costats", ha assegurat.

Quan Negrete li ha preguntat perquè Aizoon mai ha repartit dividends, ha respòs “perquè sempre s’han invertit en el seu objecte social, la compra i lloguer d’immobles".

Tercera jornada de declaració

Urdangarin va començar a declarar divendres passat i va continuar, ahir, durant més de vuit hores. El cunyat de Felip VI va confirmar la versió del seu exsoci, Diego Torres, que va al·legar que la casa reial tutelava tots els moviments i els comptes de l'Institut Nóos. " Jo no feia cap passa a la vida sense consultar-ho amb el senyor García Revenga" va dir, en referència al secretari de les infantes, Carlos García Revenga, qui està citat com a testimoni en el judici.

L'interrogatori a Urdangarin està avançant a mesura que moltes de les defenses han renunciat a formular-li preguntes. Després de l'exduc de Palma serà el torn de l'assessor fiscal, Salvador Trinxet, que es preveu sigui breu. Després ja només quedarà la infanta Cristina per posar fi a les declaracions dels 17 acusats. No es descarta que Cristina de Borbó declari aquesta mateixa tarda. L'advocat, Miquel Roca, volarà aquesta mateixa tarda a Palma desde Barcelona, segons ha confirmat a la sortida del seu despatx.

EDICIÓ PAPER 29/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF