Llibertat sense fiança per a Iñaki Urdangarin i Diego Torres

Les tres jutgesses que formen el tribunal del cas Nóos han desestimat les mesures cautelars personals sol·licitades per la Fiscalia i l'Advocacia de la Comunitat Autònoma

Urdangarin en sortir de l'Audiència de Palma aquest dijous. / ISAAC BUJ

El tribunal ha acordat mantenir en llibertat provisional Iñaki Urdangarin amb l'obligació de comparèixer el dia 1 de cada mes davant l'autoritat judicial en el seu país de residència, Suïssa, després de la seva condemna de 6 anys i 3 mesos de presó per cometre diversos delictes de corrupció i frau fiscal en el cas Nóos. L'Audiència de Palma desestima la fiança de 200.000 euros que havia demanat el fiscal anticorrupció Pedro Horrach

En el cas del seu exsoci Diego Torres, l'Audiència també manté la llibertat provisional, però li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir del país, després de la seva condemna a 8 anys i 6 mesos de presó. Horrach havia demanat una fiança de 100.000 euros, que també ha quedat desestimada.

Horrach havia demanat aquesta mesura cautelar perquè considerava que hi havia risc de fuga d'Urdangarin i Torres. Segons fonts judicials, la diferència de les quantitats que s'havien sol·licitat eren degudes a la diferent capacitat econòmica de cadascun dels condemnats. La Fiscalia també havia tingut en compte, a l'hora de demanar presó amb fiança, les característiques del delicte contra l'Administració pública, atès que hi ha "indicis incriminatoris confirmats per la sentència".

L' Advocacia de les Illes Balears s'havia adherit a la petició del fiscal. Per la seva banda, l' Advocacia de l'Estat havia sol·licitat mesures reals (embargament i retenció d'ingressos, entre d'altres) per a Diego Torres. Les defenses s'havien oposat a les mesures sol·licitades. Urdangarin i Torres només han fet ús del seu torn per fer seves les paraules dels seus advocats.

A l'auto dictat avui, el tribunal ha assenyalat que ha tingut en compte que tant Urdangarin com Torres tenen "arrelament suficient" i que en cap moment han intentat eludir l'acció de la Justícia, puntualitzant que aquest fet es dona "especialment" per al cunyat del rei. La Sala afegeix que la gravetat dels delictes i la magnitud de la pena imposada "no pot operar com un únic criteri" per a valorar el perill de fuga, sinó que cal tenir en compte "la situació personal dels condemnats".

Contra l'auto, pot presentar-se recurs en el termini de tres dies.

Escridassades davant l'Audiència

Urdangarin ha arribat a les 10.15 hores a l'Audiència de Palma, on estava citat per a la vista de mesures cautelars. El cunyat del rei ha arribat amb un vehicle fosc a la seu del tribunal i ha entrat a l'edifici després de passar per davant d'una seixanta de periodistes que l'esperaven davant els jutjats, sense fer declaracions. Algunes persones que han acudit a les portes del tribunal per veure'l l'han increpat amb expressions com " lladre", " xoriço" o " torna els doblers".

Abans que ell, a les 9.48 hores, hi ha arribat el seu advocat, Mario Pascual Vives, amb una carpeta sota el braç. El seu exsoci, Diego Torres, hi ha arribat una hora abans de començar la vista.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF