CAMPS DE GOLF
Balears 02/11/2014

Son Baco, Son Aversó i Son Saletes, del verd al ‘green’

Tres projectes intenten sobreviure a la crisi i a la sobreoferta de golf

Mercè Pinya
4 min

PalmaEnguany fa 50 anys que el cellerer José L. Ferrer i un expilot de l’exèrcit nord-americà Stephen A. Kusak van pensar que el golf també es podia practicar a una illa del Mediterrani com Mallorca i van tenir la idea, l’any 1964, de construir el club de golf de Son Vida. El seguiren els de Bendinat, Santa Ponça, Ponent i la Costa dels Pins, ja en funcionament a principis dels anys 80.

De llavors ençà s’han arribat a construir fins a vint-i-tres camps de golf a Mallorca i encara hi ha tres projectes que, en major o menor mesura, podrien reactivar-se. Lluny queden els moments, fa només cinc o sis anys, en què la febre especulativa va fer que l’illa arribàs a tenir fins a 11 projectes en tramitació a la vegada. Les Illes Balears tenen el 6% dels camps de golf de tot Espanya, tot i que la població no supera el 2,5% del total de l’Estat.

L’esclat de la bombolla immobiliària, que va fer que molts dels projectes quedassin en un calaix, sumat a les decisions preses durant la legislatura passada en contra dels projectes que duien creixements urbanístics i residencials associats, va fer reduir-ne ostensiblement la llista.

La recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears de la setmana passada, coneguda aquest dilluns, que anul·lava l’acord del Consell de Mallorca que havia decidit tombar el projecte de Son Baco, ha tornat el protagonisme a un projecte urbanístic que va ser central durant la legislatura passada i que dugué el pacte de govern de centreesquerra al límit del col·lapse. Contra la sentència del TSJIB no hi cap recurs ordinari, però sí que es podria dur al Tribunal Suprem, una carta que l’administració demandada, el Consell, no ha aclarit de moment si jugarà. El batle de Campos, Sebastià Sagreras, va dir aquest dilluns que la sentència era una “molt bona notícia” per al municipi.

El projecte de Grande

Emperò el de Campos no és l’únic projecte de camp de golf que podria ressuscitar, com l’au fènix. El constructor i promotor immobiliari Vicenç Grande ha tornat a moure’s, enguany, per l’interès general del projecte de golf de Son Aversó, situat en una de les darreres zones rurals que es conserven a Palma, entre Son Sardina i Palmanyola. La declaració de la font de Mestre Pere com a Bé d’Interès Cultural -a instàncies d’entitats com el GOB, les associacions de veïns de Son Sardina i de Son Espanyol, la Comunitat de regants de la síquia d’en Baster, ARCA i el PSM- jugà un paper clau l’any 2009 per aturar aquest projecte, que preveu un camp de 18 forats, un de 9 i un hotel de luxe de 450 places. Després d’anys de litigis promoguts pel mateix Grande contra aquesta protecció, el mes de juny passat el Consell de Mallorca tornà la categoria de Bé d’Interès Cultural a aquesta canalització, que podria tornar a jugar un paper en la tramitació del projecte a la institució insular.

Son Saletes

La del projecte de l’home fort del Partit Popular de Sencelles, el finat Ventura Rubí, és una altra tramitació plena d’anades i vingudes.

El projecte es troba a hores d’ara amb una caducitat de l’interès general aprovada el juliol passat i a la qual la promotora i l’Ajuntament han presentat al·legacions.

“El 2006 s’entrà un projecte de camp de golf que tenia informes favorables de l’equip de govern del Partit Popular a l’Ajuntament, a més de totes les conselleries competents”, explica el batle de Sencelles, el socialista Tomeu Morro. El 2012 el PP li concedí, en solitari, l’interès general, en contra dels partits de l’oposició i del Consistori senceller, que advertí que el projecte posava en perill l’abastiment d’aigua del poble perquè suposava tancar un pou, el de Son Sales.

No hi haurà camp de golf a Son Saletes. El mateix Consell de Mallorca que fa dos anys va atorgar l’interès general al camp de golf de 60 hectàrees projectat entre Sencelles i Binissalem aprovà despús-ahir decretar la caducitat del seu expedient. Ho va fer obligat per la normativa després que el promotor no hagi presentat una sol·licitud de llicència per a la construcció a cap dels dos ajuntaments afectats, ni al de Sencelles ni al de Binissalem.

Contra tot pronòstic, la promotora s’enredà i no complí els terminis per presentar llicència a l’Ajuntament. Així s’inicià la caducitat de l’interès general, que fou aprovada aquest juliol amb els vots de PSIB i MÉS i l’abstenció del PP.

“No s’ha demanat cap llicència, només rebérem un escrit sense cap projecte incorporat dient que volien demanar una llicència”, hi insisteix el batle. Els promotors, diu, haurien de tornar a començar de zero la tramitació. Mentrestant, han al·legat al Consell contra la caducitat de l’interès general. “No pot estar gaire a resoldre’s”, creu Morro.

Son Bosc, aturat

Després de múltiples fórmules fallides i una vegada que ja havien començat els moviments de terra, el Govern balear trobà, in extremis, la manera de protegir la riquesa de la biodiversitat de Son Bosc, a Muro. Part de la zona havia estat inclosa en el Parc Natural de l’Albufera durant el primer Pacte de Progrés, però Jaume Matas li retirà la protecció. D’ençà de 2011 part de la finca està declarada Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), una figura europea de màxima protecció que ha conduït a l’impossible el projecte inicial de la promotora.

Tot i que l’Ajuntament de Muro preveu, segons consta en el Pla de desenvolupament turístic municipal per a 2014 i 2015, “intervenir davant el Govern per facilitar la construcció del camp de golf de Son Bosc, que disposa de la declaració d’interès general, permís d’instal·lació i llicència d’obra”, el batle de Muro, Martí Fornés, assegurà no haver-hi fet “res”. El projecte, tanmateix, és inviable ara mateix. Però advertí que l’Executiu podria enfrontar-se a peticions d’indemnitzacions.

No és l’únic assumpte d’aquest projecte que és a hores d’ara als tribunals. “El GOB i el PSM presentàrem un contenciós administratiu contra la llicència d’obra concedida el 2008. El nostre advocat ens ha dit que hi podria haver sentència el 2015”, va explicar ahir des del GOB Toni Muñoz.

stats