Primera denúncia del Círculo per infringir la Llei de símbols

L'entitat acusa els ajuntaments de Palma i d'Artà

La Fundación Círculo Balear (FNCB) ja ha registrat les primeres denúncies per continuar exhibint les quatre barres després d'una setmana de l'entrada en vigor de la Llei de símbols, que prohibeix penjar sense permís gairebé tots els símbols excepte els oficials als béns mobles i immobles afectes a serveis públics de caràcter autonòmic. En un comunicat recollit per l'agència Efe, el Círculo fa saber que ha denunciat els ajuntaments de Palma i d'Artà per mantenir penjats en els seus edificis consistorials "banderes catalanes reivindicatives de la immersió obligatòria en català i representatives dels Països Catalans".

L'entitat anticatalanista es refereix als llaços quadribarrats en defensa de la llengua catalana i interpreta que els ajuntaments també estan afectats per la Llei de símbols, malgrat que aquesta només regula els edificis on es desenvolupen serveis de la comunitat autònoma. De fet, el mateix Govern i el PP, impulsors de la llei, han deixat clar que la norma no afecta els edificis dels ajuntaments. Segons l'entitat, els dos consistoris anteriors no han declarat la bandera quadribarrada com a símbol d'interès local i, per això, entén que es vulnera la Llei de símbols, sense necessitat d'esperar el decret que desenvoluparà la llei.

Setmana verda

Les primeres denúncies per suposats incompliments de la Llei de símbols arriben precisament quan avui s'inicia la Setmana Verda, una iniciativa dels representants de la comunitat docent que convida a tenyir d'aquest color els centres educatius, decorar-ne mobles i immobles i vestir-ne tota la setmana. El cartell de la "convocatòria unitària" mostra el dibuix d'un home que es treu la camisa per mostrar una camiseta verda de la plataforma Crida i un llaç quadribarrat. "Setmana Verda per dignitat i solidaritat", diu el cartell. "Continuam en lluita per l'educació", afegeix per anunciar aquesta setmana reivindicativa que va del 27 al 31 de gener.

Al·legacions de Manacor

Precisament avui l'Ajuntament de Manacor ha convocat un ple extraordinari per aprovar les al·legacions que aquest consistori presentarà contra l'esborrany de decret que ha fet públic el Govern per desenvolupar la Llei de símbols. Les al·legacions es presenten a proposta del batle, Antoni Pastor. Els ajuntaments no governats pel PP han denunciat que aquest esborrany de decret és il·legal perquè modifica el contingut de la llei que desenvolupa i encara la restringeix més. I, sobretot, perquè entenen que vulnera l'autonomia local perquè deixa sense efecte els acords, previstos en la llei, perquè els ajuntaments puguin declarar símbols d'interès local i així no s'hagi de demanar permís cada vegada que el pengen. Ara, l'esborrany de decret apunta que aquestes declaracions de símbols locals només tindran efecte sobre els edificis on s'ofereixen serveis de caràcter autonòmic quan el Govern les accepti. L'Ajuntament de Manacor ja va declarar la senyera com a símbol d'interès local. La Federació d'Entitats Locals (FELIB) també ha anunciat que presentarà al·legacions contra el decret.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF