Balears 22/03/2016

El Parlament aprova la nova ecotaxa

Els turistes pagaran directament un tribut a l'administració tretze anys després

Jaume Vinyas
3 min
Diputats durant la votació de les esmenes a la Llei de Turisme Sostenible.

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dimecres capvespre la Llei de l'impost sobre estades turístiques a les Illes Balears i de mesures d'impuls del turisme sostenible, un dels projectes emblemàtics de la legislatura i que succeeix l'ecotaxa, 13 anys després de ser derogada.

No hi ha hagut sorpreses de darrera hora i el gruix de l'articulat ha estat aprovat per PSIB, MÉS, Podem i Gent x Formentera, mentre que PP i Ciutadans hi han votat en contra i El Pi s'hi ha abstingut.

El ple ha rebutjat totes les esmenes que els grups parlamentaris mantenien vives al text del dictamen de la Comissió d'Hisenda i Pressuposts, a excepció de dues de transaccionades.

La primera, de Gent x Formentera, ha possibilitat incorporar a l'article relatiu als integrants de la Comissió d'Impuls de Turisme Sostenible els "representants dels agents socials i econòmics, i de les entitats que es determinin, particularment les de caràcter mediambiental".

La segona, del grup MÉS per Menorca, substitueix totalment l'apartat 2 bis de l'article 20 que fixa el repartiment de la recaptació entre les diverses illes. El canvi pretén aclarir el sistema i el redactat final és el següent: "La Comissió ha d'elaborar un pla anual d'impuls al turisme sostenible que fixi els objectius anuals prioritaris, amb criteris d'equilibri territorial. Aquests criteris es fixaran per decret i prendran com a referència les proporcions corresponents a cada consell insular previstes en la legislació reguladora del sistema de finançament dels consells insulars. Això no obstant, pot haver-hi desviacions anuals sobre el resultat de l'aplicació dels criteris, sempre que no siguin superiors al 40% En tot cas, aquestes desviacions s'han de compensar en els exercicis següents".

L'Impost de Turisme Sostenible: Com serà el repartiment del fons i la seva destinació?

Debat i valoracions

El diputat socialista Andreu Alcover ha destacat que aquesta és la llei balear “amb més esmenes incorporades de la història”, amb un total del 47,7% de les 96 que s'hi van presentar. Alcover ha celebrat que, finalment, s'hagi pogut aprovar una llei “forta”, encara que ha reconegut que “ha estat un part de cert dolor”, fent referència a les negociacions, que han estat “molt dures en algun moment”.

El diputat de MÉS Antoni Reus ha fet un darrer intent de defensar la necessitat que part de la recaptació de l'impost es destini a finançar residències públiques per a persones majors. Reus ha justificat que el turisme provoca contractació de baixa qualitat i això, a la llarga, comporta pensions baixes i la necessitat d'atendre un volum gran de gent gran. A més, la pressió sobre el sòl provoca que hi hagi poques parcel·les de titularitat pública. La de les residències ha estat una de les discrepàncies més intenses que han mantingut els socis del Pacte. Reus, fins i tot, ha fet referència al discurs institucional que la presidenta del Parlament, Xelo Huertas (de Podem), va fer amb motiu de la celebració del Dia de les Illes Balears. “Avui podem fer alguna cosa més que discursos”, ha dit Reus.

El líder de Podem, Alberto Jarabo, ni tan sols li ha respost durant el torn de rèplica. En canvi, sí que ha mantingut un intercanvi de retrets amb el diputat del PP, Álvaro Gijón, qui ha acusat els promotors de l'impost d'estar “matant la gallina dels ous d'or una vegada més”. Jarabo ha replicat que “l'autèntica gallina dels ous d'or és el nostre paisatge i per això el protegim”. El diputat d'El Pi, Josep Melià, ha retret a Jarabo el seu discurs “esbojarrat”.

La presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, Inma de Benito, ha assistit al Parlament i ha valorat la nova llei: “Avui és un dia molt trist”. L'empresària ha afegit que es tracta d'una decisió “totalment errònia” i que tindrà efectes negatius sobre la competitivitat i suposarà un obstacle per a la inversió. També ha advertit que farà “molt difícil millorar els salaris”.

Per la seva banda, el vicepresident, Biel Barceló, ha mostrat “satisfacció com a Govern” després d'haver assolit ”en pocs mesos” una de les fites que es van marcar als Acords pel Canvi. En aquest sentit, ha afegit que estan disposats a afrontar els nous reptes, com la constitució del reglament de la llei. Llavors, ha dit, serà quan serà possible fer previsions més creïbles de recaptació. En tot cas, ha reconegut que hi haurà “un petit decalatge” una vegada l'entrada en vigor de l'impost s'ha endarrerit un mes respecte del que es va preveure inicialment.

stats