El Pacte, pendent de la declaració de Maicas

Una ràpida desimputació de la diputada de Podem podria aplanar al camí en l'acord per la presidència del Parlament

Marta Maicas serà la gran absent del primer ple ordinari de 2017. Almanco, del seu inici. La diputada eivissenca està citada, en qualitat d'investigada, a les 10 del dematí (a la mateixa hora del ple) al Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma. Maicas i una administrativa de Podem hauran de respondre davant el jutge d'instrucció, Pedro Barceló, pel  suposat ús irregular de la firma de l'exdiputada de Podem Montse Seijas.

L'evolució de la situació processal de Maicas serà seguida de ben a prop pels partits del Pacte. Maicas era el nom que sonava amb més força per substituir Xelo Huertas com a segona autoritat de les Illes fins que fou imputada. Tot i que Podem no l'ha descartada mai, alguns dels seus membres admeten en privat que la imputació en complica el nomenament. Sobre la taula, la formació ha afegit el nom de Balti Picornell com a alternativa a Maicas, però és una opció que no acaba de fer el pes als seus socis, especialment al PSIB.

Una ràpida desimputació podria posar Maicas de nou en la casella de favorit, però el temps s'esgota. PSIB i MÉS volen tenir resolta la successió de Huertas en el proper ple, que s'ha de dur a terme dia 7 de febrer.

El Parlament, pendent del ball d'escons

La foto de la jornada, però, es preveu que sigui la que protagonitzaran Huertas Seijas, que hauran de seure al costat dels dos diputats de Ciutadans. Una  decisió que va imposar la majoria parlamentària en contra de la petició d'ambdues interessades, que varen sol·licitar ocupar alguns dels escons buits que hi ha a la banda esquerra de l'hemicicle, on hi ha els diputats que integren el Pacte.La decisió podria no ser definitiva, perquè Ciutadans i el PP han registrat una sol·licitud perquè s'apliqui estrictament el reglament de la Cambra i tots els diputats del grup mixt seguin junts. A principis de legislatura, es va acordar una excepció per a la diputada per Formentera, Sílvia Tur, que seu amb els socis del Pacte.

El malestar de Ciutadans no finalitza aquí i el seu portaveu parlamentari, Xavier Pericay, ha reclamat aquest dimarts que s'assignin al grup mixt quatre despatxos nous, equipats amb el material informàtic necessari, per la manca d'espai de què disposa el grup actualment. Les queixes de Pericay, en aquest sentit, ja varen començar a principis de desembre, quan Huertas i Seijas foren expulsades de Podem. A més, reclama a la mesa que revisi els acords adoptats a principis de legislatura en referència al nombre de representats a les comissions; el nombre de preguntes orals a ple; el nombre d'iniciatives parlamentàries que corresponen a cada grup i partides econòmiques corresponents als assessors i a cada grup.

Les dues diputades ja tenen assignat el seu lloc a les comissions parlamentàries. L'expresidenta del Parlament representarà el grup mixt a la Comissió d'Afers Socials i Drets Humans i Seijas ho farà a la Comissió de Medi Ambient. Amb tot, Seijas ha assenyalat a l' ARA Balears que aquesta designació no és definitiva i només respon a la necessitat de formalitzar la distribució dels diputats abans de l'inici del període ordinari de sessions. Així, per exemple, Seijas i la diputada de Ciutadans, Olga Ballester, han pactat fer torns a la Comissió de Salut perquè és on totes dues volien fer feina.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF