CRISI INSTITUCIONAL

El Parlament torna amb la presidència enlaire

El període de sessions es reprèn dimecres i el Pacte demana “pau” als periodistes mentre consensua un nom

Superat el sainet del cessament de Xelo Huertas, els partits del Pacte ja estan plenament immersos en el culebrot del seu successor. La Mesa del Parlament, presidida ja en funcions per Vicenç Thomàs, va convocar, ahir, el primer ple ordinari de l’any per a dimecres que ve. El mateix Thomàs va avançar, dimecres, la possibilitat de convocar un ple extraordinari per elegir el nou president. El ple, però, serà ordinari i l’ordre del dia no inclou l’elecció d’un nou president. Per tant, de moment, no hi ha fumata bianca.

El Pacte manté que, des d’un principi, es va fixar el ple de dia 7 com a data límit per consensuar un nom. El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, va aventurar que “a principis de la setmana que ve s’hauria d’haver resolt”. La coportaveu de MÉS per Mallorca, Bel Busquets, va admetre, però, que, si dimecres vinent no és possible investir el nou president, serà “perquè no haurem arribat a un acord”.

Les cartes sobre la taula

Busquets va posar en evidència les dificultats que hi ha per consensuar un nom quan va demanar “pau” i “tranquil·litat” als periodistes tot insistint que els deixin treballar “sense pressió”. L’ecosobiranista va exigir novament que la nova mesa mantingui la paritat, una exigència que Jarabo va acceptar en el seu moment però que ara ja no veu tan important. “No estam valorant únicament el perfil de gènere”, va advertir dimecres quan, finalment, es va consumar el cessament de Huertas. El líder de la formació dels cercles va insistir, ahir, que encara no tenen un candidat, tot i que va negar que el PSIB hagi vetat Balti Picornell, el nom que sona amb més força darrerament, especialment des de la imputació de la diputada Marta Maicas. La diputada eivissenca, però, podria recuperar les seves opcions després que el jutje d’instrucció Pedro Barceló hagi avançat la seva declaració a, precisament, el pròxim dimecres. En cas de ser desimputada, encara seria a temps de generar consens i ser investida dia 7. Jarabo, no obstant això, manté que “mai no ha estat descartada” i va llançar una advertència als seus socis: “Mai no acceptarem un veto”. En aquest sentit, hi va afegir que “de vegades fan un diagnòstic dramàtic de les situacions”.

Visiblement més relaxat des del cessament de Huertas, Jarabo va defensar, una altra vegada, l’actuació del partit en el “cas Huertas” i va acabar afirmant que, “si hi ha hagut renou, ho hem d’assumir positivament”.

Huertas i Seijas, desterrades

L’expulsió de Huertas i la diputada Montse Seijas de Podem provocarà diversos canvis. El primer, i més evident, es va acordar ahir. La Junta de portaveus va acordar, gràcies a la majoria del Pacte, enviar les dues diputades no adscrites a la zona de l’hemicicle que ocupen Ciutadans i el PP. El moviment provocarà diversos canvis de cadira, un ‘joc de poltrones’ que va suscitar diverses crítiques. El portaveu de la formació taronja, Xavier Pericay, va lamentar que els partits que ostenten la majoria imposassin la seva opció en contra de la voluntat de Huertas i Seijas, que havien demanat uns escons buits que queden darrere la meitat de l’hemicicle que ocupa l’esquerra. Això obligarà a fer petits moviments a altres formacions, com El Pi o el PP. La portaveu parlamentària popular, Marga Prohens, va lamentar aquest fet i també va qualificar l’actitud del Pacte d’“infantil i incomprensible”. “Hi ha quatre llocs buits a la part de l’esquerra i han de moure tothom”, hi va afegir.

Jarabo va defensar que Huertas i Seijas s’asseguin amb el Grup Mixt, tot i, així mateix, va considerar lògic que la diputada per Formentera, Sílvia Tur, part del Mixt també, ocupi la part de l’hemicicle que s’ha negat a les dues diputades expulsades de Podem. Ningú no va voler admetre, de manera oberta, que es pretenia visualitzar un rebuig.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF