MEDI AMBIENT
Balears 17/08/2016

El Ministeri de Medi Ambient reconeix els impactes adversos per a la Mediterrània dels sondejos MedSalt-2

Magrama, que resol que el projecte haurà de passar per Avaluació d'Impacte Ambiental i sotmetre's a informació pública, ha considerat que el nivell de renou que generaran els "airguns" tindrà "conseqüències fatals" per a la fauna

Ara Balears
2 min
El nivell de soroll que generaran els "airguns" tindran "conseqüències fatals" per a la fauna marina.

PalmaEl Ministeri de Medi Ambient (Magrama) reconeix possibles "impactes adversos significatius" en el medi ambient del projecte MedSalt-2 de sondejos acústics amb la tècnica de canons d'aire comprimit d'alta pressió a l'àrea marina entre Eivissa i Mallorca i al sud-est de les Pitiüses.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dimecres la resolució de la Secretaria d'Estat de Medi Ambient, que resol que el projecte haurà de passar per Avaluació d'Impacte Ambiental ordinària i sotmetre's a informació pública.

Segons destaca Aliança Mar Blava, el promotor i el Ministeri d'Afers Exteriors pretenien tramitar el projecte pel procediment simplificat, sense Estudi d'Impacte Ambiental i sense informació pública.

Aquest projecte, promogut per l'Instituto Nazionale di Oceanografía e di Geofisica Sperimentale (INOGS) di Trieste (Italia) sota la tècnica d''airguns' preveu realitzar els sondejos en aigües balears entre 100 i 2.800 metres de profunditat.

Mar Blava va demanar inicialment l'arxivament d'aquest projecte o, en defecte d'això, l'Estudi d'Impacte Ambiental i la submissió a informació pública, com resol avui el Ministeri, en una sol·licitud a la qual es van sumar el Govern balear i els consells insulars d'Eivissa, Formentera i Menorca.

El projecte esmentat s'emmarca a la xarxa científica Europea Cost Action ca15103 Medsalt, la finalitat de la qual és comprendre les causes, cronologia, mecanismes de desenvolupament i conseqüències del dipòsit salí del miocè superior a la conca mediterrània.

"Malgrat la seva aparença científica, l'Aliança Mar Blava és coneixedora de l'interès expressat per diverses companyies petrolíferes en el projecte MedSalt-2 per les possibilitats que els obre per a l'exploració d'hidrocarburs a la zona", adverteix la plataforma.

En la resolució, el Magrama destaca alguns arguments de Mar Blava, com el nivell de renou que generaran els 'airguns', que tindrà "conseqüències fatals per a la fauna marina", sobretot en els cetacis d'hàbits profunds amb especial vulnerabilitat, com el catxalot, el zifi de Cuvier, el cap d'olla comú i gris, i el rorqual comú.

L'informe apunta que els efectes de les prospeccions sísmiques sobre peixos inclouen "danys físics, alteracions del comportament, increment d'estrès, canvis en la distribució horitzontal i vertical i en l'abundància, amb reducció de les captures comercials, en especial de peixos de gran mida", la qual cosa podria repercutir en les pesqueres d'espècies com la tonyina vermella.

El Magrama conclou que la zona a explorar per MedSalt-2 està prop d'espais protegits de la Xarxa Natura 2000, en els quals es constata la presència d'almenys vuit espècies de cetacis comuns i la tortuga marina careta careta, d'interès comunitari, que podrien veure-se'n directament afectats.

El BOE també indica que el promotor no ha inclòs un apartat específic per a l'avaluació de les repercussions del projecte a la Xarxa Natura 2000, com estableix la normativa, per la qual cosa no es pot valorar de manera adequada l'impacte del projecte sobre els espais i la fauna protegida.

"No s'ha establert en el document ambiental del promotor de manera clara l'àrea d'exclusió necessària per a la no-afecció de la fauna marina i existeixen greus deficiències en el Programa de Vigilància Ambiental del promotor", afegeix.

"En conclusió, no es pot assegurar l'eficàcia del programa de vigilància ambiental en les mesures adoptades per minimitzar l'impacte sobre la fauna marina", conclou.

stats