CAS PALMA ARENA

Matas i Rodríguez es retroben als jutjats

L'expresident del Govern Balear i l'exconseller d'Interior assisteixen a una vista prèvia pel cas Over

L' Audiència de Palma ha acollit aquest dimecres una vista prèvia per una de les subpeces de l'anomenat cas Over, centrat en el presumpte finançament irregular del Partit Popular de les Illes. La vista ha reunit de nou l'expresident del Govern Balear Jaume Matas i l'exconseller d'Interior José María Rodríguez, qui no ha volgut fer cap declaració als periodistes durant la primera compareixença pública després que les greus acusacions d'un testimoni protegit del cas Cursach transcendissin als mitjans.  

La vista d'avui s'ha fet amb l'objectiu de deliberar sobre qüestions prèvies al judici de la presumpta manipulació d'un contracte públic per compensar el propietari de l'empresa Over Marketing per treballs electorals no declarats per part de la formació política, realitzats entre el 2003 i el 2007Segons l'escrit del Ministeri Fiscal, Matas i Rodríguez són acusats d'un delicte continuat de malversació de cabals públics, prevaricació, frau a l'administració i falsedat documental, motiu pel qual se'ls demana a cadascun 5 anys de presó i 9 anys d'inhabilitació.

El Ministeri Fiscal, a més, estableix que els acusats han d'abonar una indemnització de 18.000 euros a la Comunitat Autònoma, en concepte de responsabilitat civil, xifra que respon a l'import d'algunes factures els impostos de les quals no haurien estat pagats. "D'aquesta quantitat respondrà de manera directa i solidària el Partit Popular, perquè ha estat beneficiari directe dels fets objecte de l'acusació", conclou l'escrit. 

L'advocat de Mercado, Jaime Sanz, ha demanat a l'Audiència que es jutgin juntes les tres subpeces en les quals el jutge José Castro va dividir el cas perquè les contractacions irregulars haurien afectat diferents conselleries i les conclusions de la investigació podrien arribar en moments diferents. L'advocat de Matas, Josep Zaforteza, ha mostrat el seu acord amb la petició de Sanz, ja que, d'aquesta manera, l'expresident seria jutjat una sola vegada pel mateix delicte que se li atribueix a les tres subpeces del cas, igual que Mercado. La presidenta del tribunal, Carmen González, per part seva, ha respost que la resolució ha de ser prèviament sotmesa a deliberació i es notificarà per escrit a les parts.

A la vista també hi ha assistit l'empresari Daniel Horacio Mercado, propietari d' Over Marketing, l'empresa a favor de la qual s'hauria produït la manipulació del contracte públic amb la finalitat de compensar-lo per dissenyar una campanya de promoció de l'oferta pública de feina i crear la imatge de la policia turística balear, treballs que mai no s'haurien realitzat i no s'haurien declarat per part del PP. La Fiscalia atribueix a Mercado un delicte continuat de malversació de cabals públics, prevaricació, falsedat de document públic i frau a l'administració, i sol·licita per a ell 1 any de presó i 2 anys i 3 mesos d'inhabilitació especial. Amb tot, cal recordar que Mercado ja va aportar al jutjat 21.240 euros amb la intenció de reparar el dany causat.

Per videoconferència també ha declarat María Luisa Oñate, la secretària general tècnica de la Conselleria d'Interior que també hauria participat en els fets, que és acusada dels mateixos delictes i per a la qual la Fiscalia demana, igual que per a Matas i Rodríguez, 5 anys de presó i 9 d'inhabilitació.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF