Rodríguez paga els plats romputs del finançament irregular del PP

El jutge Castro li embarga una propietat a Alacant per cobrir la fiança malgrat la Fiscalia considera beneficiari al partit

L'exsecretari general del PP, José María Rodríguez, assumeix la fiança demanada pel jutge Castro en el marc del cas Over, malgrat la Fiscalia atribueix  la "responsabilitat directa" al Partit Popular "d'un possible fet delictiu" en el finançament irregular de la formació.  Així es desprèn d'un escrit de la seva defensa dirigit al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, que instrueix la causa, amb data del dia 29 de març d'enguany.

En el document, hi diu que, "d'acord amb l'escrit d'acusació del Ministeri Públic, s'atribueix la responsabilitat directa al Partit Popular perquè es considera el beneficiari d'un possible fet delictiu, pendent d'enjudiciament".

A continuació, hi diu que, "això no obstant, és voluntat del meu representat col·laborar amb la justícia" i, "en la mesura que pogués correspondre-li", designa una finca d'Alacant de la seva propietat com a aval en resposta a una petició de fiança del jutge en concepte de "responsabilitat pecuniària". Cal recordar que Castro havia exigit una fiança solidària de 24.000 euros a tots els imputats.

En una interlocutòria del 31 de març, el jutge  José Castro decideix embargar l'esmentada propietat de Rodríguez perquè ni ell ni la resta d'imputats han dipositat més fiança.

El cas Over, a judici

El 8 de febrer d'enguany el jutge Castro va decretar l'obertura del judici oral contra Rodríguez; l'expresident del Govern Jaume Matas; el propietari de l'empresa Over Marketing, Daniel Mercado; l'exsecretària general tècnica d'Interior  María Luisa de Miguel i l'exdirectora general de Tecnologia Encarnación Padilla per delictes de prevaricació, frau a l'Administració, falsedat documental, falsedat en document mercantil i malversació de doblers públics.

Amb tot, la causa també acabà implicant el cunyat de Matas i extresorer del PP, Fernando Areal, que segons sembla hauria fet la majoria dels pagaments a Mercado en diner negre.

La subpeça 3 de la peça 27 del cas Palma Arena està considerada la ramificació del cas Gürtel a les Balears i investiga el suposat finançament irregular del PP balear, a més de les adjudicacions presumptament fraudulentes amb les quals va sortir beneficiada l'empresa Over des de diverses conselleries, tal com ja va reconèixer Mercado davant el jutge instructor, l'octubre del 2012.

Cal recordar que la Fiscalia Anticorrupció demana per a Matas i Rodríguez 5 anys de presó per aquesta causa. Rodríguez va acabar dimitint com a delegat del govern el 2012, quan varen començar a aflorar les informacions entorn d'aquest cas. 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF