Balears 09/02/2016

Un exalt càrrec del Govern balear responsabilitza Matas i Urdangarin de les irregularitats de Nóos

L’exdirector general d’Esports reconeix que es van falsificar actes de reunions per “vestir” les decisions de l’expresident

Jaume Vinyas
3 min
L'ex director general d'Esport, José Luis "Pepote" Ballester, declarant davant el tribunal del cas Nóos. / J.VINYAS

PalmaL’exdirector general d’Esports del Govern balear, José Luis 'Pepote' Ballester, ha responsabilitzat l'expresident Jaume Matas i Iñaki Urdangarin dels convenis signats entre l’administració balear i l’institut Nóos, entre 2003 i 2006. Ballester ha estat el primer dels 17 acusats a declarar en la segona sessió del judici. Oficialment, és l’únic que ha pactat amb la Fiscalia Anticorrupció.

Ballester ha explicat que l’estiu de 2003 Urdangarin li va proposar que el Govern balear patrocinàs l’equip ciclista conegut anteriorment com a Banesto. Matas es va mostrar molt interessat a col·laborar amb el gendre del rei Joan Carles. La primera reunió formal es va dur a terme després d’una partida de pàdel al palau de Marivent. “La directriu de Matas fou contractar Urdangarin sense discutir-ne el preu”, ha afegit.

El Govern Matas va acceptar destinar 18 milions d’euros durant tres anys a l’equip ciclista. A més, es va acordar pagar 300.000 euros per una “oficina de seguiment” del patrocini que seria gestionada per l’equip de Nóos. L’oficina es va crear a proposta d’Urdangarin, qui també va fixar la quantitat que en cobraria pels serveis, ha dit Ballester.

Actes falses i reunions fantasma

Aquests 300.000 euros van ser assumits, en part, per la fundació Illesport, un ens de capital mixt (públic i privat) dirigit per Ballester. L’exdirector general ha reconegut que el patronat només es va reunir una vegada, a l'inici de legislatura. En aquella trobada es van canviar els estatuts per permetre que Illesport pogués contractar patrocinis. La resta d’actes són falses i van servir per “vestir les decisions de Matas”, ha assegurat Ballester.

Sobre la decisió de no treure a concurs públic un contracte tan important, Ballester ha respost: “Si tots et diuen que el contractis i ningú no en discuteix el preu, què hi podia fer jo?”. L’exdirector general ha reconegut que no tenia “cap formació jurídica” quan va assumir el càrrec i que es va decidir a col·laborar amb la justícia quan les investigacions judicials sobre la gestió de Matas van copar els mitjans de comunicació. La detenció, l’estiu de 2009, el va acabar de convèncer que la seva actuació no havia estat “tan pulcra com hauria estat possible”.

La infanta Cristina i Iñaki Urdangarín, entrant a l'Escola Balear d'Administració Pública. / ISAAC BUJ

Urdangarin reclamava pagaments en persona

L’èxit en les negociacions sobre el patrocini va portar a un segon projecte: l’organització de dos fòrums sobre esport i turisme per als quals l’institut Nóos va cobrar 3,2 milions d’euros. Ballester ha declarat que Urdangarin es va mostrar “molt actiu” durant la preparació de la primera edició, el 2005. “Capitanejava les reunions i definia les ponències del fòrum amb els empresaris que hi col·laboraven”, ha assegurat.

Tot i que va mantenir la implicació en l’inici de l’organització del segon fòrum, Urdangarin es va anar distanciant del projecte fins que l’abril de 2006 va comunicar a Ballester que es desvinculava de Nóos. El fòrum es va dur a terme, però Nóos no va complir amb part del tracte que incloïa l’elaboració d’un pla estratègic per incrementar el turisme a través de l’esport i el manteniment d’una pàgina web.

L’any 2007, les bones relacions es van tòrcer. Nóos reclamava els pagaments pendents, i Ballester les feines a mig fer. El mateix Urdangarin va trucar “en diverses ocasions” pels deutes. Finalment, el maig de 2007, l’exdirector general va consultar amb Matas el conflicte. El llavors president, immers en plena campanya electoral, va respondre: “Paga, només em preocupa guanyar les eleccions”. Ballester ha assegurat que creu que Urdangarin el va “utilitzar” per arribar fins a Matas.

stats