Balears 02/10/2015

Emaya deixarà de recollir els trastos vells a domicili i s'hauran de deixar al carrer

L'empresa municipal aplicarà a partir de l'1 de desembre un nou servei per fer-lo més eficient

Lluís Planas
2 min
Un operari retira fems. / ISAAC BUJ

PalmaL'empresa municipal Emaya deixarà de recollir els trastos vells i voluminosos en el mateix domicili i aquests s'hauran de deixar al carrer en un dia determinat de la setmana, entre les 20 i les 22 hores, perquè aquests siguin retirats després de la via pública durant una recollida nocturna. El nou servei s'aplicarà a partir de l'1 de desembre amb la intenció de fer-lo més eficient, segons han explicat la tinent de batle de Medi Ambient, Neus Truyol, i la gerent d'Emaya, Imma Mayol.

Actualment l'empresa ha de fer les dues recollides de trastos vells a la vegada, tant a domicili amb cita prèvia com després els que es deixen a la via pública fora de control. "La coexistència dels dos sistemes no pot ser", ha dit la gerent, "perquè ens crea un problema d'organització i, a més, la dades ens demostren que no funciona". Malgrat repartir els recursos al 50% entre les dues recollides, a domicili i al carrer, just el 35% dels trastos es retira dels domicilis, unes 1.500 tones cada any, per les 3.500 que es recullen al carrer. Ara el servei a domicili només es mantindrà per a aquells ciutadans que acreditin un problema físic.

La reunió del consell d'administració d'Emaya presidit per Neus Truyol. / AJUNTAMENT DE PALMA

Amb el nou sistema, la ciutat es repartirà en cinc zones i es determinarà un dia de recollida a la setmana, de dilluns a divendres, per a cadascuna. Els ciutadans, el dia que els pertoqui, hauran de deixar els seus trastos vells o voluminosos al carrer entre les 20 i les 22. Després els caminos d'Emaya els retiraran durant un servei nocturn. Emaya comprarà tres camions amb plataforma elèctrica per evitar renous en la prestació del servei. Actualment la recollida

s'ha de fer amb 16 camions, sis per al servei a domicili i sis més per retirar trastos del carrer, mentre que amb el nou sistema es calcula que només en seran necessaris set.

Abans de la seva posada en marxa es farà una campanya d'informació ciutadana sobre el nou servei durant el mes de novembre. Les multes per deixar un trasto vell o voluminós a la via pública incomplint l'ordenança poden ser d'entre 300 i 900 euros. La tinent de batle Neus Truyol també ha fet un crida perquè, en la mesura que es pugui, s'opti per una reutilització dels trastos.

Nomenaments

Al marge d'això, el consell d'administració d'Emaya ha aprovat els nomenaments dels nous directors d'Administració i Finances, i de Qualitat Urbana. Truyol ha destacat que això s'ha fet després de processos de selecció "oberts i transparents" en els quals s'han presentat, entre les dues places, uns 700 aspirants. Andreu Juan Parets, economista i auditor, serà el nou responsable d'Administració i Finances, mentre que Felipe Belinchón, enginyer agrònom, ho serà de

Qualitat Urbana. Aquest darrer, que ha fet feina a la constructora Melchor Mascaró, va estar imputat en el cas Claveguera, però la gerent Imma Mayol ha remarcat que ja no hi ha sobre ell cap acusació i que té el currículum adient per a la seva tasca a Emaya. Els dos nous càrrecs cobraran entre 60.000 i 72.000 euros bruts anuals, d'acord amb l'escala salarial vigent a l'empresa, ha dit la gerent.

stats