PERFIL
Balears 25/11/2017

D’inspector d’Hisenda a martell de la corrupció

Jaime Far dirigirà l’Oficina Anticorrupció, però arriba al càrrec amb l’oposició del PP, El Pi i Ciutadans

Carmen Buades
4 min
D’inspector d’Hisenda a martell de la corrupció

PalmaLa figura que ha d’encarregar-se de lluitar contra la corrupció fora dels tribunals a les Balears ja té cara, nom i llinatge. Jaime Far serà el primer director de l’Oficina Anticorrupció i, si bé un dels principals trets que el caracteritzen és la discreció, no ho serà amb el suport unànime del Parlament que els partits del Pacte esperaven.

La discreció era un dels exigents requisits que es demanaven per ocupar el càrrec, ja que la figura que hagués de prevenir i investigar possibles usos il·lícits dels doblers públics per part de qualsevol persona física o jurídica havia de ser independent. Ni afiliacions a sindicats, ni militància a partits polítics... Una persona, segons afirmen des d’alguns partits impulsors de la proposta, “molt impol·luta”.

El nomenament de Jaime Far, inspector d’Hisenda de 46 anys que va formar part de l’equip de Raúl Borillo durant la seva època al capdavant de l’Agència Tributària de les Illes Balears, arribarà per primera vegada aquest dimarts al Parlament, però no tindrà el suport de Ciutadans, ni d’El Pi, ni del PP, i això el deixarà lluny de la majoria qualificada que necessita per tal de posar-se al capdavant d’una de les iniciatives estrella del Pacte.

Així, haurà d’esperar fins a una segona ronda de votacions per ser proclamat director amb una majoria simple. El període de sessions està a prop d’acabar i ja és un fet que la segona votació es produirà durant un dels tres debats previs a l’aprovació dels pressupostos del 2018, perquè esperar significava endarrerir (encara més) la posada en marxa de l’oficina fins a, com a mínim, el mes de febrer.

Des dels partits que donen suport al Govern asseguren que, quan el nom de Jaime Far es va posar sobre la taula, es va comprometre a tenir un projecte de reglament per al funcionament de l’oficina “en un termini raonable”, i és per això que consideren que durant el primer trimestre de l’any que ve es podria debatre al Parlament quin ha de ser el modus operandi de l’òrgan i, sobretot, tancar un dels grans melons que ha encetat aquesta mesura: la seva ubicació.

L’oficina de recaptació a Calvià

Però Far no ha estat escollit només perquè no té una afiliació sindical o política coneguda. Una de les seves darreres fites, que va fer que els partits del Pacte s’hi interessassin, fou la creació de l’oficina de recaptació de Calvià. Fins ara, el municipi tenia aquest servei externalitzat i Far s’ha encarregat de recuperar-ne la gestió pública i de donar forma al projecte.

El seu nom va arribar al Pacte a través de diferents vies i, a l’hora de negociar qui seria la persona ideal, MÉS, Podem i el PSIB es varen trobar amb la coincidència de Far entre les seves propostes. “Se cercaven candidats per distintes vies i va acabar confluint tot en el mateix home”, expliquen a Podem, on diuen que la recomanació de Far els havia arribat també “des de gent d’Anticorrupció d’altres províncies”.

La discreció del futur encarregat de l’oficina es deu al fet que té un “perfil molt professional” que “dona garanties” per haver impulsat el projecte calvianer de recaptació. Celebren que no sigui “una persona mediàtica” i a MÉS, per exemple, consideren que “no ho hauria de ser”, perquè “basta poc perquè l’oposició desacrediti l’oficina”, tot i assumir que amb el nomenament la persona escollida “passarà a estar molt exposada de cop i volta”.

Un dels principals descrèdits que han destacat des del PP, El Pi i Ciutadans és el salari que Far cobrarà: 95.000 euros anuals, 5.000 euros més que un síndic.

El debat sobre el sou

L’esquerra considera que un sou alt és un blindatge contra suborns i garanteix la independència que ha de tenir qui combat la corrupció i, a més, recorda que es tracta d’un salari que, evidentment, no cobra qualsevol, però inferior al de caps dels departaments d’Intervenció d’algunes institucions.

Així mateix, insisteixen molt en el fet que si aquests 95.000 euros “serveixen per estalviar el que ens costa la corrupció”, ja haurà valgut la pena invertir-los (que no gastar-los). També consideren que dins aquella oficina “hi ha d’haver els millors fent feina: no volem una oficina low cost ”.

El salari ha generat rebombori, sí, però formacions com el PP han volgut generar el seu petit volum de renou demanant, per exemple, que la primera investigació de l’oficina sigui sobre el vicepresident, Biel Barceló, i els contractes que es varen adjudicar des de la Conselleria de Turisme al seu excap de campanya, Jaume Garau (un cas que ja està sent investigat per la Fiscalia). També consideren que amb el treball de l’oficina es produirà una duplicitat de funcions amb el que ja fa, per exemple, la Sindicatura de Comptes. Davant això, des dels partits d’esquerres argumenten que les tasques d’inspecció i de prevenció de l’oficina seran “en temps real” i, per tant, més àgils que els altres organismes.

Tot i les crítiques de l’oposició, que acusen el Pacte d’“imposar un nom sense consens”, des de les formacions que donen suport al Govern asseguren que es varen concertar reunions entre Far i tots els grups parlamentaris, “alguns dels quals li varen fer un veritable interrogatori de tercer grau” quan el seu nom encara no s’havia publicat als mitjans de comunicació.

MÉS, PSIB i Podem esperaven tenir el suport d’El Pi per tal de tirar endavant el nomenament i, de fet, afirmen que varen escollir “un perfil tan neutral” que tenien l’esperança que tots els grups parlamentaris “votarien a favor” d’aquesta proposta.

stats