Balears 24/01/2017

Detectats 92 positius de 'Xylella fastidiosa' a Mallorca i Eivissa

El Govern demanarà a Brussel·les que li permeti aplicar el protocol de contenció i no el d'eradicació

Jaume Vinyas
3 min
El primer positiu es va detectar en un cirerer a Portocristo

PalmaEl 'Xylella fastidiosa' està definitivament estès a Mallorca i també a Eivissa. De fet, el Govern ja es planteja no eradicar-lo per no veure's obligat a arrasar bona part del camp balear. La Conselleria de Medi Ambient ha confirmat, aquest dimarts, la detecció de 92 positius d'aquest bacteri, que causa danys irreversibles en arbres i espècies vegetals.

La gran majoria estan concentrats a la zona de Manacor (on es va detectar el primer positiu), però també se n'han detectats a la zona d'Inca i Algaida. A més, es confirma la detecció del bacteri a Eivissa, on se n'han trobat 21 positius. A la major de les Pitiüses, els primers positius es van registrar en unes plantes ornamentals situades als jardins del Consell d'Eivissa. A Menorca s’ha constatat l’existència d’ullastres amb símptomes visuals similars als de l’afecció del bacteri, mentre que Formentera no presenta cap afecció.

Què és el 'Xylella fastidiosa'?

El conseller Vicenç Vidal ha assenyalat que demanaran a la Unió Europea que els autoritzi per aplicar el protocol de contenció, molt menys dràstic que el d'eradicació, que és el que es va aplicar quan es va detectar el primer brot.

El protocol d'eradicació obliga a arrasar una àrea de 100 metres a la rodona de l'espècie afectada i hi prohibeix la replantació en un termini de 5 anys. "No té sentit eradicar-lo, perquè el tenim molt estès. Si ho féssim, ens hauríem de carregar el sector primari", ha afirmat el cap del Servei de Sanitat Vegetal, Andreu Joan. L'aplicació d'aquest protocol a la zona on es va trobar el primer brot ha comportat l'eliminació de gairebé 2.000 plantes.

El conseller de Medi Ambient, i part del seu equip, durant la roda de premsa.

El protocol de contenció, en canvi, només implica l'obligació de destruir l'exemplar infectat i permet replantar tot d'una. Els tècnics de la Conselleria consideren que és una solució més adient per als interessos del sector primari. Vidal ha assenyalat que el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient ja ha donat el vistiplau a l'esborrany de decret que declara les Balears 'zona demarcada'.

La darrera paraula, en tot cas, la tindrà Brussel·les, que, fins ara, només ha permès que s'apliqui el protocol de contenció al sud d'Itàlia, on la plaga ha causat estralls i ha rebut el malnom d''Ebola de les oliveres'. Cal destacar, però, que la subespècie que ha causat el desastre a Itàlia no ha estat detectada encara a les Balears.

Amb tot, s'han registrat ja positius a 23 oliveres (16 a Eivissa i 7 a Mallorca). La resta d'exemplars afectats són 14 ullastres, 9 polígales, 3 cirerers, 1 prunera i 37 ametlers a Mallorca i 2 baladres, 1 polígala, 1 mimosa blava i 1 lavanda a Eivissa.

A banda de les actuacions esmentades, s'han instal·lat trampes cromàtiques a la zona infectada de Mallorca, que han confirmat la presència del vector que transmet el bacteri, un insecte, i s’ha començat un treball amb el Departament de Zoologia de la UIB per a l’estudi de vectors potencials.

Exemplar d'ullastre sa
Exemplar d'ullastre infectat.
stats