Balears 13/06/2017

El Departament de Filologia Catalana de la UIB acusa Huguet d'incomplir la llei pels exàmens en castellà

Creuen que aquesta decisió està "totalment injustificada" i que "devalua els objectius del sistema educatiu"

Ara Balears
2 min
Estudiants realitzan les proves de selectivitat avui al matí. / I. BUJ

PalmaEl Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB s'ha pronunciat aquest dimarts sobre els enunciats en castellà a les proves de Selectivitat. "És un greu error i una decisió totalment injustificada", afirmen en un comunicat. "Fomenta la sensació que els coneixements de llengua catalana pertanyen a l'àmbit dels coneixements prescindibles i devalua els objectius del sistema educatiu preuniversitari i els esforços dels docents".

Aquest any ha estat el primer en què s'han inclòs els enunciats de Selectivitat en castellà i l'alumnat ha triat en quin idioma fer-ho. La decisió es va prendre a partir d'una iniciativa de Ciutadans i, pel Departament, el canvi de criteri ha estat "imposat per voluntat del rector i del conseller d'Educació i Universitat".

"No només no han complit el tràmit consultiu que preveuen l’Estatut d’Autonomia, la Llei de normalització lingüística i l’Acord executiu 6191, sinó que tampoc no han atès l’escrit raonat de la Comissió Tècnica d’Assessorament Lingüístic del Departament", expliquen.

La modificació "de les PAU significa un retrocés en el procés de normalització, ja que s’oposa als procediments propis d’una planificació lingüística orientada a fer compatible la coexistència de les llengües territorials amb les de caràcter global".

Les pautes a seguir en els exàmens de Selectivitat establien que l'alumnat pot contestar en qualsevol de les llengües oficials i que s'ha de preparar una versió en espanyol dels enunciats "per a les persones declarades exemptes de realitzar l'examen en llengua catalana i literatura II o l'examen de llengua catalana".

Aquestes instruccions han estat vigents fins a la convocatòria d'aquest juny i, com indica el Departament de Filologia, "en cap cas, durant aquests anys, el procediment no ha suposat cap problema per al desenvolupament normal de les proves d'accés a la Universitat".

Recorden també que les persones que es presenten a aquests exàmens tenen reconegut, com a mínim, el nivell B2 de català, per la qual cosa "no els pot suposar cap dificultat". "Pensar una altra cosa és donar per fet que els alumnes que acaben segon de Batxillerat són incompetents en la comprensió de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears".

stats