La Defensora del Poble amenaça de denunciar la consellera d'Educació a la Fiscalia General

Soledad Becerril ha sol·licitat en tres ocasions informació sobre el TIL arran d'una denúncia feta per FAPA i no ha obtingut cap resposta, el que podria ser un delicte de desobediència

La defensora del poble, Soledad Becerril, ha amenaçat la consellera d'Educació de les Balears de denunciar-la a la Fiscalia General de l'Estat per incompliment de l'article 502.2 del Codi Penal, que diu que "l'autoritat o funcionari que obstaculitzàs la investigació del Defensor del Poble negant-se o dilatant indegudament l'enviament dels informes que aquest sol·licitàso dificultant el seu accés als expedients o documentació administrativa necessària per a la investigació seran castigats com a reus del delicte de desobediència".

La conselleria d'Educació no ha remès a la Defensora la informació sol·licitada per tramitar una queixa que formulà FAPA el setembre de 2013 sobre l'aplicació del TIL.

Becerril sol·licità una ampliació de la informació a la Conselleria al febrer del 2014 i reiterà la petició a l'abril i al juny del mateix any sense obtenir cap resposta per part de l'Administració illenca. En una carta enviada a la consellera Núria Riera li recorda que, a més de les peticions formals, personal de la seva institució "ha fet gestions telefòniques i informals per conèixer la manca de col·laboració, que tampoc no han donat resultat", diu en l'escrit que ha enviat amb data de 7 de novembre.

És per aquest motiu que Soledad Becerril reitera a Riera el "deure legal que imposa a totes les autoritats i funcionaris la llei orgànica del Defensor del Poble de prestar auxili de manera preferent i urgent a aquesta institució".

Finalment, li demana que informi sobre els efectes que han tengut les recents interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que anul·len el TIL.

Insult a les famílies

El president de FAPA, Vicenç Rodrigo, ha posat l'accent en què aquest sigui el tercer requeriment que fa Becerril "la qual cosa demostra el més absolut menyspreu de la Conselleria d'Educació per les institucions que permeten la participació ciutadana i democràtica", ha dit.

Per als representants de les famílies, aquest episodi "confirma" la seva percepció que l'actual consellera d'Educació ha rebaixat el "grau del conflicte per la proximitat de les eleccions", però consideren que "en el fons no hi ha una veritable actitud de canvi".

Consideren que aquest episodi és un insult a les famílies i al poble i, per això, comunicaran el contingut de l'escrit de la Defensora del Poble al president del Govern central, Mariano Rajoy, i també al de l'Executiu balear, José Ramón Bauzá.


EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF