El Consell rebutja definitivament la protecció de la Feixina

El ple de la institució insular aprova la no catalogació del monument feixista

La Feixina és, aquest dimarts, una passa més a prop de ser esbucada. El ple del Consell de Mallorca ha aprovat no protegir com a bé catalogat el monument feixista al creuer 'Baleares' amb el vot a favor dels grups de l'equip de govern i els vots en contra del PP, El Pi i Ciutadans en una sessió marcada per les mencions a la Guerra Civil, el franquisme i les seves víctimes i en què han participat l'associació Memòria de Mallorca i la Federació d'Associacions de Veïns de Palma.

Es tanca així el debat generat entorn de la comissió insular de Patrimoni, que la setmana passada va votar en contra de la petició de protecció de la ponència tècnica. Per l'equip de govern, es tracta d'un acte de justícia després d'un procediment "viciat" i que "va més enllà del debat patrimonial". De fet, el conseller insular de Patrimoni, Francesc Miralles, ha denunciat que s'hagi "segrestat el debat" per xerrar només de si s'hauria d'esbucar o no en lloc de decidir si s'hauria de protegir.

Aquesta ha estat precisament la postura d'El Pi, que va anunciar que votaria allò que dictaminàs la ponència tècnica i aquest dimarts, "per coherència", ha votat en contra de la proposta del govern. Antoni Amengual, un dels seus consellers insulars, ha fet una crida a tenir un debat exclusivament patrimonial, "sense sentiments, sense emocions i sense ideologies".

No obstant això, les referències constants al feixisme, a les víctimes del creuer 'Baleares' i al que representa el monument han fet que siguin dues qüestions indissociables. Iván Sevillano, de Podem, ha assegurat que es tracta d'un "expedient carregat d'ideologia" i ha recordat que durant la ponència tècnica que va demanar la protecció de la Feixina les abstencions van duplicar el nombre de vots a favor.

Per part seva, l'oposició ha criticat el "mal precedent" que suposa anar en contra dels criteris tècnics. La portaveu de Ciutadans, Catalina Serra, també ha assegurat que el monument feixista és ara, després de l'adaptació a la Llei de memòria històrica que se li va fer l'any 2010, "un homenatge a totes les víctimes de les guerres".

Per saber-ne més: Una passa més a prop d'esbucar la Feixina

"No és ni serà mai un monument a totes les víctimes ni a la reconciliació", ha afirmat Lluís Apesteguia, de MÉS per Mallorca, qui considera que "el feixisme no pot ser honorat als nostres carrers". Per Apesteguia, amb la no protecció –i, per tant, l'esbucament que durà a terme Cort– es recordarà "tots els avis Siset que van morir sense veure l'estaca tombar". Es tracta d'una decisió "ajustada a dret" i que té l'equip de govern "tranquil", ha assegurat Maria Francisca Servera, consellera del PSIB, perquè s'han tingut en compte informes tècnics d'organismes consultors, com l' Institut d'Estudis Baleàrics.

El PP també ha estat molt crític amb la proposta de l'equip de govern i, de fet, el conseller Joan Rotger ha assegurat que, després d'aquesta polèmica, "s'hauria de repensar la ponència tècnica" perquè la seva figura ha quedat afeblida.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF