GESTIÓ D’ESPAIS NATURALS
Balears 13/03/2014

Company deixa Parcs Naturals sense director i els treu funcions

Alarma entre els funcionaris per la nova Relació de Llocs de Treball

Mercè Pinya
3 min
UN DIRECTOR DESDOBLAT  El director de Llevant i Mondragó haurà de fer camins per cobrir 2.437 ha de parcs.

PalmaEl director del Parc Natural de Llevant haurà d’assumir, segons els plans del Govern, les feines del director del Parc Natural de Mondragó, a més de 50 quilòmetres. És només un dels importants canvis que inclou la nova Relació de Llocs de Treball (RLT) de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, que dirigeix Biel Company i que ha aixecat les alarmes dels representants dels treballadors i funcionaris de Medi Ambient.

La situació a la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic és en aquests moments d’alta tensió ja que, segons diferents professionals de Medi Ambient, la nova Relació de Llocs de Feina és “una passa decidida pel desmantellament dels equips de gestió dels parcs naturals” de les Illes, que formaria part d’una estratègia per reorganitzar els espais naturals protegits de manera que “allò que durant anys havia costat que funcionàs com un engranatge, tot i les mancances, acabi desembocant en una situació de caos”.

La nova RLT fou presentada davant els representants dels treballadors per primera vegada l’estiu de 2013, quan escandalitzà sindicats i funcionaris, però el Govern l’aturà per un temps davant amenaces de recórrer eliminacions de places als tribunals. Ara, després de la represa de la tramitació, els canvis proposats per Company en el departament que dirigeix Neus Lliteras ja tenen el vistiplau de la Conselleria de Funció Pública i només han de superar un tràmit perquè siguin efectius: l’aprovació per part del Consell de Govern que es preveu properament.

L’oposició sindical a la Mesa de Negociació ha estat unànime -CCOO, CSIF, STEI, UGT i USO- i hi ha sindicats que han advertit que recorreran a la via judicial.

Menys directors als parcs

La reorganització als Espais Naturals Protegits es produeix després de les dures retallades aplicades en aquest departament el 2012, quan Company acomiadà 27 treballadors de l’empresa pública creada per Jaume Font durant la seva legislatura com a conseller de Medi Ambient (2003-2007), Espais de Natura, extingida el juny de l’any passat.

A més, des de l’estiu de 2013, s’han eliminat tres places de directors ocupades per funcionaris. Concretament, es tracta del director del Parc Natural de Mondragó, del de la Reserva Natural de l’Albufereta (Alcúdia) i del Parc Natural de Cala d’Hort, a Eivissa.

La nova RLT consolida aquestes retallades i estableix que els directors d’altres espais naturals assumeixin a partir d’ara dos parcs naturals o reserves. Així, sota l’argument de l’eficiència, el director del Parc de la Península de Llevant haurà d’assumir també la direcció del de Mondragó; el del Parc Natural de l’Albufera durà també la direcció de la Reserva Natural de l’Albufereta; i el director del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera passarà a ser responsable també de la Reserva del Vedrà i del Vedranell.

El més kafkià de la situació és, però, que en la memòria justificativa de la nova RLT, elaborada per la Secretaria General de Medi Ambient, s’afirma que la incorporació de les 766 hectàrees de Mondragó a les 1.671 del Parc de Llevant a la càrrega de feina de direcció i coordinació només “pot incrementar-la un màxim d’un 10%”.

Ja no podran fer informes

El pla de Company, però, va més enllà de les retallades i elimina atribucions als directors dels parcs naturals. De fet, des del juny de 2013, els directors ja no poden fer informes dels projectes que succeeix dins els límits dels seus espais naturals. Aquesta funció queda assumida ara per personal de la Direcció General de Medi Natural, “no necessàriament vinculat a l’espai natural, normalment més vulnerable laboralment i més sensible a pressions polítiques”, afirmen els sindicats.

“No es pot entendre com es pot encarregar la gestió de dos espais naturals a una sola persona. És impossible que el director pugui estar al cas de tot”, apunta l’exdirector d’un parc. Creu que Medi Ambient vol que els directors quedin com a “figures decoratives”. “Interessa que la gent que treballa amb els espais naturals estigui desvinculada del territori perquè així pugui molestar tan poc com sigui possible”, assegura.

stats