Balears 14/07/2016

Ciutadans demana investigar Sa Nostra i MÉS vol ampliar el focus a totes les caixes

La formació taronja registra una petició per crear una comissió parlamentària que estima "més merescuda que la de les autopistes d'Eivissa"

Jaume Vinyas
3 min
Els diputats de Ciutadans, Xavier Pericay i Olga Rodríguez, a la sala de premsa del Parlament.

PalmaEl Grup Parlamentari Mixt ha proposat, a instàncies de Ciutadans, la creació d'una comissió d'investigació no permanent sobre el procés de reestructuració bancària de Sa Nostra, la caixa d'estalvis balear que es va veure obligada a integrar el banc BMN amb Caja Granada i Caja Murcia a causa de la crisi.

El text registrat recorda que, l'any 2007, en l'inici de la crisi, Sa Nostra "tenia 281.281 oficines distribuïdes per tot l'Arxipèlag i per diverses localitats de la Península, 650.000 clients, 1.680 treballadors i una quota de mercat d'un 30%".

"L'any 2010", continua el text, Sa Nostra es va integrar a BMN amb un 13% del capital". Quatre anys després, però, "aquest 13% es va convertir en un 1,8. I sense cap explicació que permetés entendre què havia passat". Per aquest motiu, el portaveu parlamentari, Xavier Pericay ha assenyalat que "el cas de Sa Nostra mereix una comissió d'investigació probablement molt més que no les autopistes d'Eivissa", i ha recordat que "durant 130 anys, Sa Nostra ha estat vinculada al desplegament econòmic, social i cultural del nostre arxipèlag, fins al punt d'erigir-se en un veritable patrimoni col·lectiu".

La petició registrada per Ciutadans també recorda episodis polèmics derivats de la gestió de la caixa com la pèrdua de 50 milions d'euros en una dubtosa operació immobiliària a Miami, que encara s'està dirimint als jutjats. "La història de Sa Nostra", conclou el text, "no deixaria de ser una desgràcia empresarial més si no fos que una caixa d'estalvis és, d'acord amb la llei i tal com estableixen els seus estatuts, molt més que un banc; és una entitat tutelada pel Govern de la Comunitat Autònoma i on totes les forces polítiques parlamentàries estan representades. Existeix, per tant, una responsabilitat política manifesta en tot el que ha passat".

Una comissió amb objectius més ambiciosos

Fonts de Ciutadans han indicat a l'ARA Balears que encara no han parlat amb la resta de formacions per saber si els donaran suport. La iniciativa, però, podria coincidir amb una de més ambiciosa que prepara MÉS per Mallorca i que intenta consensuar amb els socis dels Acords pel Canvi: la creació d'una comissió d'investigació sobre el procés de reestructuració bancària de les caixes d’estalvi amb presència a les Illes Balears”. Fonts dels ecosobiranistes han assenyalat a aquest mitjà que el mes de febrer ja van fer una proposta similar a la de Ciutadans i que, després de parlar amb diversos extreballadors d'altres caixes d'estalvi i afectats per pràctiques bancàries, van decidir ampliar el focus de la investigació a totes les caixes d'estalvi amb presència a la Comunitat.

El text que hi ha actualment sobre la taula diu que “com Sa Nostra, desenes de caixes d’estalvi d’arreu de l’Estat i amb una forta implantació a les nostres Illes han seguit el mateix camí, amb tancament d’oficines i acomiadaments i trasllats a la Península dels seus empleats, a més de milers de persones perjudicades per males pràctiques pel que fa al disseny i comercialització de productes financers abusius”.

Tot això, afegeix, “en el marc d’un procés d’una profunda reestructuració financera que ha descapitalitzat el conjunt de la societat, ha llevat eines financeres a les comunitats autònomes, ha afavorit la concentració de capitals en mans dels grans bancs gràcies a les fusions, i ha injectat centenars de milers de milions d’euros públics per al rescat d’aquestes entitats financeres, posant en evidència l’excessiva dependència de l’especulació immobiliària, i la mala governança de les caixes d’estalvi”.

Per tot això, es conclou que “es fa necessari que la nostra societat sàpiga què ha passat amb Sa Nostra i amb el conjunt de caixes d’estalvi que varen tenir presència a les nostres Illes, perquè s'ha perdut un important patrimoni social i econòmic”. Amb tot, el text també fa referència a casos d'èxit i bona gestió com el de la pollencina Caixa Colonya que, segons els impulsors del projecte, també caldria posar en relleu com a exemple.

Fonts de MÉS per Mallorca conclouen que no donaran suport a la comissió de Ciutadans, però que els oferiran participar-hi. Reconeixen, no obstant això, que les negociacions per consensuar la comissió de totes les caixes d'estalvi es van aturar amb la imminència de les eleccions del 26-J i havia quedat un poc arraconades. En aquest sentit, la proposta de Ciutadans podria reactivar-la "no fos cas que ens passàs com amb el nivell 33", en referència a un dels Acords pel Canvi que es va acabar aprovant a proposta de Ciutadans perquè la formació va ser més ràpida registrant-la al Parlament.

Entre la resta de formacions consultades sobre aquesta possible comissió, Podem sí que s'ha mostrat partidària de participar-hi, mentre que el PP ha assenyalat que ho estudiaria i El Pi no s'ha pronunciat. El PSIB, per la seva banda, no ho veuen necessari. "La corrupció no s'anuncia, es denuncia", han assegurat des de la formació.

stats