Autocrítica, retrets i silenci: així han reaccionat els partits dels Acords pel Canvi al 26-J

El PSIB lamenta que Podem s'ha passat la campanya pendent del 'sorpasso' i no de criticar el PP

La  ressaca electoral ha estat dura per als partits que formen el Govern. MÉS per Mallorca i el PSIB han convocat el c onsell polític i l' executiva, respectivament. De Podem, no hi ha hagut notícies, ni tan sols, gairebé, a les xarxes socials. "Veient els resultats, molta gent s'haurà penedit de no haver anat a votar", ha dit el diputat Aitor Morrás en una entrevista a la Cadena SER d'Eivissa. "Ens queda molt per fer. Pocs partits han guanyat unes eleccions a la primera", ha afegit.

Els ànims semblaven una mica més eixits a la seu de MÉS per Mallorca, almanco de portes enfora. El consell polític ha constatat que "ha guanyat l'estratègia de la por". La coportaveu de la coalició, Bel Busquets, ha assumit que "no ha estat un bon resultat", si bé ha destacat que Units Podem MÉS ha obtingut un 4% més de percentatge de vot a Balears que Podem a la resta de l'Estat. La líder ecosobiranista ha explicat que iniciaran una ronda de visites als municipis per explorar l'estat d'ànim de la formació "allà on tenim la força". Busquets tampoc no ha descartat repetir la coalició en un futur. "Es decidirà el que ens convingui més", ha dit.

El PSIB assenyala Podem

L'executiva dels socialistes ha analitzat els resultats del 26-J i s'ha mostrat satisfeta per "haver guanyat les enquestes". El cap de llista al Congrés, Pere Joan Pons, ha lamentat que "Podem s'ha passat la campanya més pendent del 'sorpasso' que de fiscalitzar les polítiques del PP". Tot i haver mantingut els dos escons que tenia, el PSIB ha reconegut que esperaven créixer més i han assumit fer autocrítica pel fet que el PP hagi recuperat més de 20.000 vots. Pel que fa als 5.000 suports que ha guanyat, Pons considera que ha estat un "goteig" de sufragis repartits per tots els municipis i no ha volgut destacar una tendència o una zona en concret. Sí que ha reconegut, però, que l'executiva ha parlat de la pèrdua de feus tradicionals com Lloseta.

El diputat també ha subratllat que la Llei d'Hondt els ha perjudicat en aquests comicis. "Nosaltres perdem 200.000 vots i baixam cinc escons; Podem queda igual perdent un milió de vots", ha dit. Amb tot, ha reconegut de manera implícita que, en altres ocasions, aquest sistema de repartiment dels escons els ha beneficiat i no es planteja traslladar a Madrid cap petició de canviar el sistema.

Sobirania, satisfeta

Sobirania per a les Illes també ha fet la seva valoració dels resultats i ha destacat que, en poc més de sis setmanes de vida, han aconseguit més de 7.000 vots. La formació lamenta que "per falta d'estructura i mitjans" no han pogut arribar a bona part de l'electorat. Respecte dels resultats d'Units Podem MÉS, han valorat que la coalició "no ha complit enquestes ni expectatives". Finalment, respecte dels resultats a la resta de l'Estat, ha valorat que " queda palesa la ingovernabilitat d'Espanya, cosa que ens reafirma en els nostres propòsits".

El PP ha convocat els mitjans aquest dimarts dematí per oferir la seva anàlisi, previsiblement triomfant, dels resultats.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF