Balears 01/06/2015

Anticorrupció proposa jutjar 27 presumptes membres d'una màfia russa que operava a Balears

Estan acusats de controlar des de les seves residències a costes de l'Estat i les Illes activitats delictives a Rússia

Ara Balears / Efe
3 min
Amadip podrà utilitzar la mansió de Petrov per a finalitats educatives

PalmaLa Fiscalia Anticorrupció ha proposat jutjar a 27 presumptes membres de la màfia russa Tambovskaya Malyshevskaya que controlaven, des de les seves residències en les costes de l'Estat, entre elles Balears, activitats delictives a Rússia, amb acusacions d'assassinat, i després canalitzaven els beneficis a Espanya.

En l'escrit de la Fiscalia enviat al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, se li demana que tanqui la recerca de la causa i continuï amb els passos per jutjar a aquestes 27 persones, entre elles el presumpte cap de la trama, Gennadius Petrov, i la seva mà dreta, Leonid Khristoforov. No obstant això, 11 dels imputats estan en recerca, entre ells Khristoforov i Petrov, aquest últim fugit de la justícia des de 2012, quatre anys després de ser detingut en 2008 en l'operació Troica per ordre del jutge Baltasar Garzón i ser posat després en llibertat sota fiança.

En l'escrit, els fiscals anticorrupció de Balears i Madrid, Juan Carrau i José Grinda, expliquen que els encausats eren originaris sobretot de Sant Petersburg i Moscou, però vivien i operaven a Balears, Llevant i la Costa del Sol. Des d'aquests llocs controlaven la xarxa, a la qual s'imputen assassinats, pallisses per encàrrec, amenaces, coaccions, tràfic d'armes, estafa, tràfic d'influències, suborn, negociacions prohibides, contraban, tràfic de drogues, delictes contra la Hisenda Pública i la descapitalització fraudulenta de societats.

Els imputats, indiquen els fiscals, formen part de "el que en l'àmbit de la delinqüència d'origen rus ha vingut a cridar-se Comunitat Criminal (Prestupnoe Soobschestvo), integrada en una estructura que es va traslladar i actua a Espanya des de l'any 1996". La majoria dels seus membres tenen antecedents penals a Rússia, altres països de la UE, Suïssa i els Estats Units, i controlaven, des dels seus domicilis a Espanya, "les activitats criminals dels respectius grups que dirigeixen al seu país d'origen i que són executades per comandaments intermedis i subordinats".

A Espanya canalitzaven el "enorme rendiment econòmic" que generaven les seves activitats "mitjançant assessors jurídic-financers que treballen gairebé en exclusiva per a l'organització" i que es van acabar integrant en ella -hi ha cinc imputats espanyols-. Així, es generava el que els fiscals qualifiquen com una espècie de "unió temporal d'empreses criminals, amb una clara divisió de tasques i repartiment de papers", que el seu objectiu a Espanya era integrar els beneficis en el sistema econòmic mitjançant ampliacions de capital, préstecs societaris, trànsits de diners des d'i a paradisos fiscals i inversions en altres països com Alemanya.

A Espanya, per tant, la xarxa es dedicava a introduir capitals violant la legislació i eludint el pagament d'impostos, una activitat, destaca la Fiscalia, "sustentada amb simulacions de contractes i falsedats documentals capaces de distorsionar" la veritable titularitat dels diners. Els membres de la comunitat criminal, els dirigents de la qual eren "companys de banda en la seva joventut", compartien responsabilitat, es repartien segments de poder i empraven "els seus contactes per demanar o atorgar favors en l'àmbit polític, econòmic, financer i judicial".

Amb aquests favors, destaquen els fiscals, pretenien "seguir incrementant la seva riquesa, esborrar el seu passat criminal, viure sense problemes a Espanya o proporcionar auxili fraternal als seus iguals en la seva arribada al nostre país". Els seus líders mantenien "contacte directe i permanent amb l'estructura que radica al seu país natal" i es valien a Espanya de "l'assessoria de determinats bufets d'advocats i economistes", que dissenyaven estructures societàries per ocultar l'origen dels diners.

En el vèrtex de l'organització figura Petrov, al que els seus membres es dirigien com a "cabdill, capdavanter o 'boss'", que és conegut al món de la delinqüència russa com una "Autoritat criminal" (Autoritievti) i té nombrosos antecedents. En el seu entorn més proper, indiquen els fiscals, estaven els imputats Elena Petrova, que participa en les decisions importants i en les societats de Petrov; Khristoforov, la seva "mà dreta" i que executava les seves ordres, i l'advocat Juan Antonio Untoria Agustín, que li ajudava a gestionar els fons il·lícits.

Una vegada enviat l'escrit a De la Mata, ara el jutge haurà de decidir si seguir el procediment contra ells mitjançant el seu processament, i després, si escau, obrir judici oral perquè siguin jutjats en l'Audiència Nacional.

stats