Propietari de Mais Vinilo

Gus Ferradas: "Si no hagués sortit bé, almenys ens hauríem quedat amb un munt de discos"

2 min
Gus Ferradas.

PalmaJavier Loureiro i Gus Ferradas són els propietaris de Mais Vinilo, una botiga de vinils de Palma. Falten pocs dies perquè faci 11 anys que varen obrir el negoci i ho recorden d'una manera entranyable: eren un grup d'amics que encara perdura. I, a més, aquest recorregut els ha donat per crear una comunitat que manté fent girar els seus vinils. En aquell moment, una botiga de vinils era quelcom residual, ara la cosa ha canviat, però entre modes, ells perduren.

Ho veis com una idea boja?

— Una mica sí. No coneixíem com estava el mercat a Palma ni a l'illa, però bé, almenys, si no ens hagués sortit bé, ens hauríem quedat amb un munt de discos.

Era un hobby que s'ha convertit en una feina?

Hobby sempre ho va ser la música en general i també el vinil. És el format que compràvem des dels 15 o 16 anys. El CD va arribar amb força (i forçat) a mitjan anys 90, però nosaltres vàrem continuar comprant vinils.

Ha canviat la idea que teníeu de la música després de tot el temps que fa que us dedicau a això?

— Les coses es veuen diferent a l'altra banda del taulell, continues gaudint, però d'una altra manera. Hi ha molta feina, costa tirar endavant una botiga així (i qualsevol petit comerç, és clar). I moltes vegades, quan som a casa, no posam res de música, per la saturació que podem arribar a tenir. Però després passa un dia i ja estam engrescats amb vinils nous, o vells. Continuam gaudint amb el que feim. No és només vendre música, sinó també les converses amb els clients. Ens encanta la 'parròquia' que hi ha al voltant de la botiga. Gràcies a ells aviat complirem 11 anys.

Està romantitzat aquest món?

— No ho sé, no deixam de ser una petita botiga que ven quelcom físic en un món cada vegada més virtual. És un suport que mai ha desaparegut ni crec que ho faci. Estic segura que alguns continuarem, o continuaran, escoltant vinils.

Ho vàreu passar malament amb la pandèmia?

— És clar, com qualsevol petit comerç. Les vendes en línia es varen disparar i és una cosa que afecta molt el petit comerç com nosaltres. Continues pagant lloguer, impostos, proveïdors; evidentment que tots ho hem passat malament, però hem tirat endavant i continuarem fent-ho.

Us va passar pel cap tancar?

— No, mai.

Està renaixent el sector? Hi ha una tendència a l'alça en comparació a anys enrere?

— És evident que ha crescut. Només s'ha de mirar el nombre de botigues que hi ha a Palma comparat amb fa deu anys. Les grans superfícies i tot s'han posat a vendre vinils. Així i tot, crec que és part d'una moda i no sé el que durarà. Tampoc sé si hi ha mercat per a tanta botiga.

Explicau-nos això de la moda.

— Crec que és una moda, però imposada. Com es fabriquen les modes? A la indústria també li interessa que hi hagi convivència entre aquest suport i el suport digital. No pots copiar un vinil a casa, hi ha un negoci clar per a la indústria. Per això interessa reivindicar aquest format.

Què significa MaisVinilo per vosaltres?

— És el nostre espai, el nostre projecte i la nostra feina.

stats