Albert Ambrós: "La natura és la solució a molts dels nostres problemes del dia a dia"

Toni Crespí
3 min
Albert Ambrós va estudiar Geografia a la UIB.

PalmaNascut a Palma fa 31 anys, aquest jove és un amant de qualsevol cosa que tingui a veure amb el medi ambient. Graduat en Geografia a la Universitat de les Illes Balears, Albert Ambrós és expert en excursionisme i barranquisme. Es confessa un enamorat de tots i cada un dels racons de l'illa i afirma que Mallorca és un tresor que molta gent desconeix.

Com a geògraf i expert en excursionisme, què opinau de la massificació que ha patit la serra de Tramuntana aquests darrers mesos?

— En una illa com Mallorca, amb quasi 950.000 habitants dins un territori que és limitat, juntament amb totes les restriccions que sofrim, és lògic que als entorns naturals com la Serra hi hagi una gran afluència de persones. Des del punt de vista d'usuari habitual d'aquests indrets, puc afirmar que ha estat un caos total. Entenc que les institucions competents hagin establert una sèrie de mesures per frenar aquesta massificació, ja que aquesta situació és insostenible.

Aquesta massificació d'excursionistes als espais naturals us ha fet canviar les rutes habituals?

— M'ha fet modificar les rutes clàssiques, com per exemple les excursions que parteixen des de Cúber, el Castell d'Alaró, la Trapa, Biniaraix o el Salt del Freu. No obstant això, gràcies a tots els anys que fa que em moc per aquests ambients, he pogut anar a indrets menys coneguts i menys freqüentats per la gent.

Amb quina freqüència soleu practicar el senderisme?

— Durant gran part de la meva vida, anar a la muntanya formava part del meu dia a dia. La meva prioritat era conèixer tots els racons de l'illa i crec que ho he aconseguit. El que intent avui dia és anar-hi quan tenc temps. Ara prioritz anar als llocs que més m'han impactat o descobrir rutes noves.

Una de les passions d'Albert Ambrós és el barranquisme.

De tots els "racons" que coneixeu de Mallorca, amb quin us quedau?

— En podria dir moltíssims, però és cert que n'hi ha tres que per mi tenen una màgia especial: el puig de Galatzó, el massís del Puig Major i sa Fosca.

També practicau l'escalada i el barranquisme. Heu viscut alguna situació perillosa?

— He participat en diversos rescats al torrent del Gorg Blau i Mortitx. A més, en moltes ocasions he ajudat excursionistes que es trobaven desorientats i els he acompanyat fins al seu punt de partida. Avui dia, segons on em trobi i vegi segons quin tipus d'usuari, m'atur per posar-lo en coneixement d'on és, si la meteorologia canviarà i els possibles riscos que pot córrer si no va ben equipat.

Què significa la naturalesa per vós?

— La natura és la solució a molts dels nostres problemes del dia a dia. Ens ofereix escenaris meravellosos que en molts casos esdevenen teràpia per a segons qui. La natura hi era molt abans que nosaltres, amb les seves pròpies lleis. Nosaltres, en canvi, hi som de pas. Per aquest motiu, és fonamental protegir-la, no tenim cap dret a modificar-la o alterar-la.

Albert Ambrós, durant una excursió al Puig Major.

Considerau que la pandèmia ha fet que els espais naturals es valorin més?

— He conegut moltes persones que es troben fascinades de conèixer tot el que tenim aquí, però també he vist gent molt incívica. El que sí que és veritat és que la pandèmia, en termes de qualitat i millora ambiental, ha estat un regal i un "respir" per a la natura.

En l'àmbit laboral, com us ha afectat la crisi del covid-19?

— Ara mateix em trob a l'atur. En l'actualitat, el mercat laboral en matèria de medi ambient és complicat, no ja per la pandèmia, sinó perquè, amb totes les problemàtiques que hi trobam, és un sector en el qual s'haurien d'invertir molts més recursos.

Aquesta situació de crisi us ha fet replantejar el vostre futur?

— No hi haurà res que em pugui fer replantejar la meva passió per la natura. M'ha donat tantes coses extraordinàries, que sempre vetlaré perquè es protegeixi, conservi i recuperi. Potser molts no en són conscients, però tenim un gran tresor, i el tenim a casa.

stats