COSTES
Part Forana 05/11/2014

Pollença registra un 60 per cent més de fondejos il·legals aquest estiu

Hi ha hagut un total de 479 unitats, la majoria a Albercuix

Margalida Bonnín
2 min
A la zona d'Albercuix hi havia 319 fondejos aquest estiu. Foto: AJ. DE POLLENÇA

PollençaL'Ajuntament de Pollença ha registrat un total de 479 fondejos il·legals aquest estiu passat. Aquesta xifra suposa un increment de prop del 60 per cent de fondejos respecte de l'any passat, quan se'n localitzaren 303. D'aquestes "unitats" geolocalitzades a la costa pollencina, hi ha 276 barques, 137 barques auxiliars, 61 boies, 4 motos d'aigua i una banana.

Entre les embarcacions que s'instal·len a la mar de Pollença fora del port durant l'estiu, la majoria (409) estan a la zona d'Albercuix amb una presència molt significativa de barques auxiliars a la zona de bany (90), molt més a prop de terra. Aquestes barquetes solen ser les que utilitzen els propietaris de les embarcacions de més eslora per desplaçar-s'hi.

Des de fa tres anys, l'Ajuntament fa un inventari mitjançant GPS per controlar la quantitat de barques que "reposen" a la badia. Segons indica, no estan autoritzades per la Demarcació de Costes, que és l'administració que té la competència per regular aquest tipus d'amarrament. De fet, ni els propietaris no demanen permís, ni Costes no fa cap tipus de vigilància respecte d'aquesta qüestió, segons s'ha denunciat en alguna ocasió. Precisament, la setmana passada el Consistori aprovà una moció presentada per Alternativa en què es compromet a reunir-se amb les administracions competents i cercar una solució global a la massificació.

Aquest tipus d'amarrament consisteix en la instal·lació de boies enganxades en un mort de formigó. Segons expliquen des de l'Ajuntament, la seva presència té un efecte nociu en el fons marí, on no hi ha posidònia, però sí praderies d'altres algues marines.

Dues possibles mesures

Hi ha dues opcions que s'han valorat per disminuir la quantitat de barques que fondegen a Pollença cada estiu. Una seria la instal·lació de fondejos ecològics, amb les cadenes suspeses en l'aigua per no afectar el fons marí. L'altra mesura seria la col·locació d'un pantalà flotant, que només s'instal·laria a l'estiu. L'Ajuntament ja disposa d'un projecte per col·locar aquest tipus de pantalans al port amb capacitat per a entre 100 i 150 barques de petita eslora.

Entre els anys 2006 i 2012 el fondeig als camps de boies fou gratuït. Però el 2013 el Govern va treure a concurs la seva explotació i passaren a ser de pagament, fet que va motivar protestes entre els navegants, especialment en el cas del camp de fondeig de la Punta de l’Avançada, i una baixada considerable en la seva utilització. - See more at: http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/habitats-i-especies/1251-30062014-el-govern-eliminara-3-camps-de-fondeig-regulat-que-es-crearen-per-protegir-la-posidonia.html#sthash.OFGT4ROR.dpuf

Les banderes

Pel que fa a les nacionalitats de les barques que han fondejat a Pollença aquest estiu, 102 duien bandera espanyola, 27 anglesa, 14 francesa i 5 belga. També n'hi havia d'altres països com Irlanda, Noruega, Rússia o Itàlia.

A l'hivern, la majoria de boies queden sense barca amarrada, però les cadenes continuen arrossegant-se pel fons marí.

stats