MEDI AMBIENT
Part Forana 08/11/2014

El Consell no esquitxarà pus les carreteres

Ho garanteix i diu que sols s’usa glifosat en llocs “puntualíssims” on no es pot desbrossar

M. Bonnín
3 min
Glifosat és el principi actiu present en els herbicides que s’apliquen a les voreres de les carreteres.

ManacorEl Consell de Mallorca continuarà sense utilitzar productes químics per controlar la vegetació a les carreteres i altres vies que són de la seva competència. Així ho ha assegurat el conseller insular de Carreteres, Rafel Gelabert, després que hagin sortit a la llum algunes veus que afirmaven que la institució havia tornat a esquitxar les voreres amb herbicides.

La identificació de personal de manteniment de carreteres aplicant herbicida en alguns punts és el que ha provocat certa alarma. El motiu és que la institució insular ha aprovat excepcionalment la utilització de productes fitosanitaris en tres punts selectius “puntualíssims” on no és viable l’ús de mitjans mecànics com la desbrossadora, segons ha confirmat Gelabert. Un d’ells és les mitjanes de les autovies. L’acabat per on surten les herbes és granular i “amb la desbrossadora saltava la grava i podia ferir els vehicles”, afirma Rafel Gelabert. Els altres dos punts en què s’ha autoritzat l’ús de productes químics són els peus dels murets de formigó de les mateixes mitjanes i les rotondes on el sòl és d’una capa mineral o similar, com l’escorça o les clovelles d’ametla, segons ha indicat el conseller.

Un any i mig

La moratòria en la utilització d’herbicides amb principi actiu de glifosat als marges de les carreteres va començar el 30 de juny de 2013. Abans de prendre aquesta mesura, les empreses contractades pel Consell aplicaven pesticides tres o quatre cops l’any. Ara, es deixen créixer les herbes fins a un cert punt i es desbrossen tant manualment com mecànicament dos pics l’any. Després d’un any de “període de proves”, la institució insular ha permès aquestes tres excepcions.

L’eliminació de les herbes de manera mecànica implica un cost econòmic major, segons indica el conseller. La mesura és aprovada tant per entitats ecologistes com per agricultors ecològics, que durant anys havien reivindicat un canvi en la manera de fer de la institució.

També s’hi havien posicionat en contra alguns ajuntaments, com el de Felanitx, Artà i Manacor.

En aquesta llista s’hi inclou Pollença, on el grup municipal Alternativa ha denunciat aquesta mateixa setmana que l’equip de govern (PP i El Pi) incompleix l’acord de ple. Segons ha informat, l’Ajuntament continua aplicant herbicides als camins del municipi, com el de Llenaire. La moció que s’aprovà el maig de l’any passat comprometia el consistori a deixar d’utilitzar-los progressivament.

Els herbicides que s’aplicaven a les carreteres contenien glifosat en un 36%. Es tracta d’un principi actiu obtingut per la multinacional Monsanto, que es distribueix sota el nom de diferents marques, com el Roundup o el Tomcato.

Un informe tècnic de la institució insular confirma que aquests productes són perjudicials per al medi ambient i les persones. Poden ser tòxics per inhalació o ingestió, irritar la pell o provocar infeccions oculars greus, entre d’altres conseqüències. Per aquest motiu, els treballadors que l’apliquen sempre van protegits amb mascaretes.

Pel que fa al medi natural, a llarg termini canvien les condicions del sòl. També reben la toxicitat de l’herbicida els espàrecs, caragols i altres productes que se solen collir als marges de les carreteres. Així mateix, el producte químic pot afectar les finques que estan situades als llindars de les carreteres.

Això no obstant, existeixen dos dos casos en què la institució insular aprova i fa ús de productes químics, segons ha assegurat el conseller. Un d’ells és el tractament del becut vermell, que afecta les palmeres. L’altre és el tractament de la processionària del pi.

stats