Tema del dia 21/03/2015

Més de la meitat dels hospitals balears i llits són privats

La Comunitat se situa entre les primeres de l’Estat en sanitat privada i concerts publicoprivats

Ara Balears
2 min
El de Sant Joan de Déu és un dels hospitals privats de les Illes que actualment té concert per atendre pacients de la sanitat pública.

PalmaEl 54% dels hospitals i el 43,5% dels llits hospitalaris a Balears pertanyen al sector sanitari privat, segons una nova edició de l’informe sobre la sanitat privada publicat per l’Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (IDIS), del qual informà ahir Europa Press.

Així, segons les dades que recull aquest informe (que cita fonts del govern central de 2014), Balears disposava de 13 hospitals privats i 11 de públics, i un total de 1.331 llits en centres privats (que ara s’hauran incrementat) i 1.725 en centres públics.

En concret, Catalunya, País Basc, Navarra, Madrid, Múrcia, Astúries, Cantàbria i Balears són les comunitats on el sector privat representa més de la meitat del nombre d’hospitals existents, i Balears se situa també entre les comunitats que tenen un percentatge més alts de llits privats.

D’altra banda, l’informe apunta que Múrcia, Balears, Catalunya i Galícia són exemples de comunitats on s’han realitzat contractes entre hospitals públics i empreses de tecnologia sanitària per a la dotació, renovació i manteniment d’equipament clínic i/o per l’assessoria en el diàleg competitiu per a l’adquisició d’equipament tecnològic.

Alta tecnologia a Balears

Dins de les comunitats amb major equipament en centres privats, destaca Balears amb el segon major percentatge d’equips d’alta tecnologia en hospitals privats, el 40%, només superat per Catalunya, que registra el 48%.

L’informe ressalta també aquelles comunitats on hi ha més concerts entre la sanitat púlica i la privada i, en conseqüència, a quines comunitats es dediquen els percentatges més alts i més baixos d’absorció de recursos econòmics públics, per part de la sanitat privada, en funció dels concerts. El període que s’analitza és l’evolució entre 2010-2012. Balears i Madrid registren els increments més importants en aquests dos anys, però no s’apunta com s’ha comportat en els darrers.

Balears i Madrid apugen concerts

Balears, en el període 2010-2012, va incrementar l’import un 76,5%, ja que passà de dedicar el 5,1% de la despesa pública a concerts, convenis o concessions amb empreses privades a destinar-hi un 9%.

La Comunitat de Madrid és la segona que ha experimentat un creixement progressiu major de la col·laboració publicoprivada en el període analitzat (en concret un 38,5%), ja que va passar de destinar el 7,8% de la despesa pública a la col·laboració publicoprivada al 10,8%. En termes similars, per darrere de Balears i de Madrid se situa Extremadura, on el creixement de la despesa en concerts, convenis o concessions amb empreses privades va ser del 26,3% entre el 2010 i el 2012.

Una evolució superior al 10% en els contractes de col·laboració amb la sanitat privada en el període analitzat experimentaren també La Rioja (11,0%), Navarra (10,6%) i Aragó (10,5%). Castella i Lleó (9,3%), Catalunya (4,6%), País Basc (2,9%), Galícia (1,8%) i Castella-la Manxa (1,6%) són les que ocupen els llocs de la taula amb increments en la taxa de col·laboració amb empreses de la sanitat privada que estan per sota del 10%.

A l’altre costat de la taula, l’autonomia en la qual menys ha avançat l’externalització de serveis entre 2010 i 2012 és Cantàbria, on els diners dedicats van disminuir un 23,1% en passar del 3,9% al 3%.

stats