TERRORISME ISLAMISTA
Misc 01/04/2015

Detinguda a Badalona una família amb vincles jihadistes

Dos fills del matrimoni estaven a punt de marxar a Síria

David Meseguer
3 min
Agents de la Guàrdia Civil acompanyant la dona detinguda ahir a Badalona en una nova operació contra el jihadisme.

BarcelonaOperació contra el terrorisme islamista a Badalona. La Guàrdia Civil va detenir ahir al barri de Llefià quatre membres d’una mateixa família per la seva presumpta relació amb una xarxa de captació i enviament de jihadistes a Síria. Segons fonts de la prefectura d’informació del cos policial, dos dels fills del matrimoni, bessons de 16 anys, havien de marxar ahir mateix cap al Marroc per després desplaçar-se a Síria i unir-se a un grup jihadista.

Els dos joves ja havien contactat amb membres de la xarxa de captació per gestionar el seu viatge del país magribí cap a Turquia. La seva intenció era aprofitar el gran moviment de turistes durant la Setmana Santa per passar tan desapercebuts com fos possible. La Guàrdia Civil va detallar que la família, d’origen marroquí i resident al barri de Llefià, estava sent investigada per “l’alt grau de radicalització que presentava el seu entorn immediat i, principalment, la mare”.

El germà gran dels joves va morir l’any passat a Síria lluitant a les files de la facció jihadista Harakat Xam al-Islam. Casat i amb fills, havia decidit quedar-se a viure al Marroc i no viatjar amb la família fins a Catalunya. Al país magribí va ser captat per una xarxa jihadista i la primavera del 2014 marxava a Síria per unir-se a un grup islamista, format principalment per combatents marroquins, que opera a les províncies de Latakia i Alep contra les forces de Baixar al-Assad.

Harakat Xam al-Islam va ser fundada l’agost del 2013 per Mohammed al-Alami -mort a Síria el setembre del 2013-, Ahmed Mizouz i Ibrahim bin Shakran -mort a la província de Latakia l’abril del 2014-, tots tres marroquins i presoners durant anys a la presó de Guantánamo. Aquest grup intenta mantenir bones relacions amb l’Estat Islàmic i el Front al-Nusra -la branca d’Al-Qaida a Síria- i no interferir en la disputa que mantenen les dues organitzacions jihadistes.

Tal com va fer el germà gran, segons apunten les fonts policials, els bessons pretenien viatjar a Síria via el Marroc, on és més fàcil passar inadvertit pel fet de ser originaris d’allà o bé al·legant una visita a la família. Com a conseqüència de l’increment de les operacions policials per desmantellar xarxes de captació de jihadistes a l’estat espanyol, amb un estricte control en aeroports i passos fronterers, el país magribí s’ha convertit en la porta de sortida cap a la jihad a Síria i l’Iraq.

Joves, radicalització i captació

“Els nois van experimentar un canvi d’actitud després de la mort del seu germà. Per a ells era un referent, algú en qui emmirallar-se i a qui emular”, explica a l’ARA una professora del centre de secundària on van estudiar els joves fins al curs passat. Els docents del centre van detectar els primers indicis de radicalització quan els dos bessons van negar-se a tocar un instrument durant la classe de música perquè, segons ells, “Mahoma defensa en un passatge de l’Alcorà que fer música és una cosa dolenta”. La professora destaca “la falta d’indicadors per detectar si un jove està immers en un procés de radicalització i la dificultat d’interpretar possibles senyals”. Consultats per aquest diari, els perfils de les xarxes socials dels joves detinguts mostren una adolescència tant influenciada pels hàbits d’aquí com pels missatges que conviden a la jihad. Fotografies en situacions de festa amb els amics contrasten amb imatges amb el logotip de l’Estat Islàmic i vídeos d’atacs del règim sirià contra la població civil siriana.

“Els nois reclutats acostumen a ser joves amb uns entorns familiars i socials molt complicats i que es troben en un procés de construcció de la seva personalitat -indica Gabriel Garroum, analista expert en el Pròxim Orient i jihadisme-. No tenir uns ideals de vida clars i la difícil situació econòmica que pateixen aquí fan d’aquest tipus d’adolescents un blanc fàcil per a les xarxes de captació jihadista”.

Els dos menors detinguts van abandonar els estudis quan van acabar l’últim curs i la família els va enviar a una escola islàmica de Tetuan. La família al complet havia tornat fa uns mesos del Marroc i “la germana dels joves havia passat pel centre per tornar-se a matricular-se juntament amb els seus germans”, tal com indica una professora, sorpresa per la detenció dels exalumnes de l’institut. Aquesta és la quarta operació policial d’enguany contra les xarxes de captació de jihadistes a l’estat espanyol i la xifra de detinguts s’aproxima a la trentena.

stats